Ministrul ucrainean al Apărării: Vom primi fie F-16, fie Gripen, discuțiile sunt în curs cu statele partenere din NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon

Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.

La o conferință de presă comună cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszak, Reznikov a spus că în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri cu partenerii occidentali pentru a stabili ce trip de avion ar trebui să primească Ucraina. „Că va fi – F-16 sau Gripen – este o chestiune care se discută acum cu partenerii din țările NATO”, a spus Reznikov, potrivit Liga.net.

Trebuie precizat că, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, este unul dintre cei mai vocali oficiali ucraineni pe tema mult discutatului subiect al transferului de avioane de luptă către Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, este al doilea oficial care concurează cu Reznikov la capitolul declaraţii pe tema transferului de avioane de luptă. Nici Reznikov, nici Ignat nu spun că avioanele de luptă de care Forțelor Aeriene Ucrainene au mare nevoie nu pot fi transferate peste noapte în Ucraina. 

Cu siguranţă cei doi oficiali ucraineni cunosc acest aspect, dar probabil mizează pe faptul că transferul de avioane de luptă către Ucraina trebuie să înceapă de undea....negocieri, declaraţii şi momentan promisiuni.

Este nevoie de „cel puțin cinci brigăzi, fiecare cu trei escadrile - acesta ar fi numărul de aeronave care ar putea proteja spațiul aerian al unei țări atât de uriașe precum Ucraina, bineînțeles împreună cu sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Iuri Ignat, săptămâna trecută, într-o emisiune.

 

Primele aeronave vor ajunge în Ucraina cel mai devreme în 2025

 

Din analiza publicației Defense Express, rezultă că primele aeronave vor veni cel mai devreme în 2025, ceea ce înseamnă că pentru actuala fază a războiului cu Rusia – anul 2023 și chiar 2024, nu sunt luate în calcul. De altfel, unii specialiști americani au precizat că în prezent, Ucraina trebuie să se concentreze mai mult pe mijloacele de apărare antiaeriană, faza actuală a războiului fiind, încă, una de negare a spațiului aerian din partea ambelor părți combatante.

De asemenea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declart, în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, că Ucraina negociază cu partenerii săi pentru a obține arme cu rază lungă de acțiune de peste 150 km.

,,Le este frică de HIMARS, așa că și-au dus toate trenurile importante cu combustibil, muniție, posturi de comandă la 120 km de linia frontului. De aceea, discutăm cu partenerii noștri despre un mijloc de angajare cu o rază de acțiune de 150 km. Atunci vom putea lovi inamicul în locul în care îşi concentrează trupele și îl vom împiedica să continue această ofensivă", a declarat Reznikov.

De asemenea, ministrul a menționat că "inițiativa privind tancurile" s-a transformat deja într-o "coaliție a tancurilor", datorită căreia Ucraina va primi în curând tancuri la standarde NATO - Leopard, Abrams, Challenger și AMX-10, iar Polonia este unul dintre promotorii acestui demers.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel