Ministrul Ciucă explică achizițiile din SUA: Rachetele americane, cele mai bune. România primește tehnică nouă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă a vorbit în cadrul unui interviu despre achizițiile militare pe care țara noastră le efectuează din Statele Unite.

Întrebat de ce cheltuie România miliarde de euro pe rachete americane, ministrul Ciucă a afirmat că acestea sunt cele mai bune de pe piață. Potrivit ministrului, rachetele SUA asigură totodată nu doar interoperabilitatea, dar și conectarea la sistemul de apărare antiaeriană.

Ministrul Ciucă a mai adăugat că tehnica militară achiziționată din SUA este una nouă și modernă. Mai mult, în ceea ce privește Patriot, militarii care au fost instruiți în SUA i-au precizat ministrului că echipamentele pe care au fost instruiți sunt mai vechi decât cele pe care le-am primit noi.

Pentru că sunt cele mai bune (n.a. - achiziționăm rachete americane). Sunt cele mai bune şi asigură interoperabilitatea şi conectarea la sistemul integrat de apărare antiaeriană.

Nu putem cumpăra de oriunde şi orice, pentru că trebuie integrate şi integrarea nu se  poate face decât pe linii de compatibilitate, de siguranţă şi securitate internă la nivel aliat.

Nu am luat deloc tehnică veche. Am fost la recepţia primului sistem Patriot de la Capul Midia, iar militarii de acolo mi-au spus că echipamentele pe care s-au instruit în SUA sunt mai vechi decât ce am primit noi. Afirm cu toată responsabilitatea că primim echipamente şi tehnică aflate 'pe bandă' în companiile care le produc”, a precizat Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3.

 

România, un client al sistemelor americane

 

Amintim că la mijlocul lunii septembrie România a primit primul sistem american Patriot din cele șapte achiziționate. În cadrul ceremoniei care a avut loc atunci, ministrul Nicolae Ciucă a declarat că sistemul de rachete Patriot recepţionat de țara noastră este unul dintre cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană şi că va fi urmat de încă trei, care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, până la sfârşitul anului 2022.

România a comandat șapte sisteme de rachete Patriot. Toate sistemele ar trebui să ajungă în România și să fie operabile până în 2026. Contractul se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

Totodată, România va fi prima țară din flancul Estic care va opera atât sisteme americane Patriot, cât și Himars.

Și, nu în ultimul rând, îm luna august ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) (baterii de coastă) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G). 

La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul SUA bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel