Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la Bruxelles. Vor discuta de Ucraina și Orientul Mijlociu. ”Este în interesul nostru ca Putin să nu câștige acest război”

Sursa: nato.int
Sursa: nato.int

O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Pe ordinea de zi se află în principal războiul din Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu, dar și situația din Kosovo și viitoarea admitere a Suediei în NATO. România este reprezentată de ministrul de externe Luminița Odobescu.

„Ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii. Concurență globală în creștere. Războiul din Ucraina. Și conflictul reluat din Orientul Mijlociu”, a spus Stoltenberg chiar la începutul conferinței de presă de luni , unde a vorbit despre subiectele pe care vrea să le discute cu miniștrii.

În declarația sa, șeful NATO a susținut extinderea încetării focului între Israel și mișcarea palestiniană radicală Hamas, adăugând că situația din zonă cere o „soluție politică permanentă”.

 

Aliații NATO vor continua să sprijine Ucraina cu arme - Stoltenberg

 

Potrivit lui Stoltenberg, miniștrii țărilor NATO vor discuta și despre „acțiunile de destabilizare” ale Rusiei în și în jurul Ucrainei.

„Sunt sigur că mesajul aliaților la această întâlnire (întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor membre NATO), precum și atunci când ne vom reuni la summitul de la Washington, va fi că trebuie să fim alături de Ucraina. Este în interesul securității noastre ca președintele Putin să nu câștige acest război. Oferim Ucrainei sisteme din ce în ce mai avansate. Tehnologia nu este doar despre un echipament sau o armă anume, ci despre modul în care lucrează împreună, cum folosim dronele, diferite sisteme, le conectăm și oferim noi capabilități. Aliații lucrează și la asta", a spus Stoltenberg.

Suedia a depus o cerere la NATO în primăvara anului trecut împreună cu Finlanda. Țările nordice au făcut acest lucru ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Finlanda este deja membră a alianței, dar intrarea Suediei este blocată de Ungaria și Turcia.

La întâlnirea de două zile de la Bruxelles participă și reprezentanți ai Suediei, iar marți după-amiază miniștrii se vor întâlni și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel