Ministerul francez de Externe avea informaţii din decembrie cu privire la apariţia COVID-19

S.I. Catalin |
Data publicării:

Franţa a fost informată abia pe 31 decembrie cu privire la apariţia noului coronavirus în China, a precizat miercuri Ministerul Afacerilor Externe, infirmând că ambasadorul francez la Beijing l-a alertat în persoană pe preşedintele Emmanuel Macron, relatează AFP.

 Potrivit săptămânalului satiric Le Canard Enchaîné apărut miercuri, MAE francez şi Palatul Elysée au primit "în decembrie" informaţii "alarmante de care nu au ţinut cont".

,,Ambasadorul Franţei la Beijing, Laurent Bili, venea să-i avertizeze pe Jean-Yves Le Drian şi Emmanuel Macron că un virus periculos era semnalat la Wuhan", mai scrie Le Canard Enchaîné.

Informaţia a ajuns la Quai d'Orsay prin intermediul consulului Franţei la Wuhan şi în niciun caz preşedintele nu a fost anunţat direct, potrivit MAE francez.

,,Imediat ce autorităţile de la Wuhan au anunţat (cu privire la) noua pneumopatie pe 31 decembrie 2019, consulul general de la Wuhan a alertat, în aceeaşi zi, Centrul de criză şi de susţinere a ministerului şi ambasada" de la Beijing, a precizat MAE francez, potrivt Agerpres.

,,Mai multe actualizări ale recomandărilor pentru călători au fost făcute de la începutul lui ianuarie", pe baza informaţiilor transmise de consulatul de la Wuhan, a adăugat MAE.

Autorităţile chineze au anunţat pe 5 ianuarie 59 de persoane contaminate, dintre care şapte într-o stare gravă, a mai precizat MAE francez, observând că bilanţul era atunci departe de a fi alarmant.

Ambasada, consulatul şi ministerul de la Paris au avut de atunci schimburi regulate privind evoluţia situaţiei sanitare de la Wuhan, mai notează sursa citată. Pe 23 ianuarie, China a anunţat 614 cazuri de contaminare, printre care 17 decese, şi a anunţat plasarea Wuhan în carantină.

,,Odată cu închiderea generalizată a oraşului Wuhan pe 23 ianuarie 2020, operaţiunile de repatriere a cetăţenilor francezi au fost organizate în termene foarte rapide, începând de la 30 ianuarie", subliniază ministerul.

Peste 300 de persoane au fost atunci repatriate în Franţa cu diferite zboruri şi plasate în izolare în centre de vacanţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel