Reacție tipică a Rusiei după ce drona americană MQ-9 a fost doborâtă. Cum explică rușii incidentul grav din Marea Neagră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă americană de tip MQ-9 Reaper
Dronă americană de tip MQ-9 Reaper

Avem prima reacție oficială a Rusiei după ce un avion de luptă Su-27 a provocat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper deasupra apelor neute ale Mării Negre.

Amintim că două avioane Su-27 Flanker care operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre au zburat intenționat în fața dronei americane de tip MQ-9 Reaper, eliberând combustibil pentru a afecta drona.

Ulterior, unul din avioane a lovit cu aripa elicea dronei americane, care este montată pe spatele aeronavei. Avariile au dus la prăbușirea UAV-ului american în Marea Neagră.

Pentagonul a mai confirmat că avioanele rusești au zburat alături de drona americană timp ce cel puțin 30 de minute înainte de a provoca doborârea UAV-ului în apele Mării Negre.

De la Moscova vine prima reacție oficială asupra acestui incident. O reacție ... tipic rusească.

 

Varianta rușilor. Drona MQ-9 Reaper a SUA ... a căzut singură

 

Potrivit Ministerului rus Apărării, o dronă americană MQ-9 a fost detectată marți dimineață de unitățile de control al spațiului aerian ale Forțelor Aerospațiale (VKS) ale Federației Ruse. Drona cu transpondere oprite a zburat deasupra Mării Negre în zona Peninsulei Crimeea în direcția graniței cu Rusia.

Avioanele de luptă rusești au fost ridicate în aer pentru interceptare.

Dar Ministerul Apărării din Federația Rusă a negat faptul că avioanele rusești Su-27 au provocat doborârea dronei. Mai mult, rușii spun că de fapt drona americană MQ-9 Reaper a intrat în zbor necontrolat, fapt care a dus în cele din urmă la prăbușirea ei în Marea Neagră. Cu alte cuvinte, rușii spun că americanii mint iar MQ-9 Reaper a pierdut controlul din senin și s-a prăbușit în Marea Neagră.

Moscova a mai precizat că drona se „îndrepta spre spațiul aerian rus” în zona Peninsulei Crimeea, și evolua într-o zonă liminată ca urmare a „desfășurării operației militare speciale”.

2. Dronă MQ-9... (mq-9-reaper_90656300.jpg)

Dronă MQ-9 Reaper, foto: General Atomics Aeronautical Systems

Acesta e cel mai grav incident militar dintre SUA și Rusia din ultimii 30 de ani.

Anterior, Comandamentul European al SUA (USEUCOM) a declarat într-un comunicat că un avion de luptă rusesc Su-27 a lovit cu aripa un avion de recunoaștere (UAV) american MQ-9, ceea ce a dus la prăbușirea dronei. Potrivit comandantului forțelor aeriene americane din Europa și Africa, generalul James Hecker, MQ-9 a efectuat operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional. Totodată, nu se precizează cum a ajuns drona lângă luptătorul rus.

Casa Albă a spus că președintele american Joe Biden este deja la curent cu incidentul. Departamentul de Stat al SUA intenționează să conducă contacte cu partea rusă în viitorul apropiat.

 

Marea Neagră a mai fost martora unui incident deosebit de grav

 

În toamna anului trecut că un avion de vânătoare rusesc a lansat o rachetă în direcția unui avion aparținând Forțelor Aeriene Regale deasupra Mării Negre.

Racheta a fost lansată dintr-o eroare.

Incidentul este un „reminder” dramatic al faptului că riscul de escaladare dintre forțele ruse și cele ale NATO este extrem de mare.

La doar șase luni de la acel incident, un Su-27 rus a provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel