Coliziune deasupra Mării Negre: O dronă americană MQ-9 a fost lovită intenționat de un avion Su-27 al Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Un avion de vânătoare al Rusiei, de tip Su-27, a lovit intenționat o dronă MQ-9 Reaper a SUA deasupra apelor internaționale ale Mării Negre. Drona americană s-a prăbușit în Marea Neagră. E cel mai grav incident militar între SUA și Rusia de la finalul Războiului Rece.

Potrivit oficialilor americani, două avioane Su-27 Flanker care operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre au zburat intenționat în fața dronei americane de tip MQ-9 Reaper, eliberând combustibil pentru a afecta drona.

În plus, unul dintre avioanele rusești a lovit cu aripa elicea dronei americane, care este montată pe spatele aeronavei. Avariile au dus la prăbușirea UAV-ului american în Marea Neagră.

Acesta e cel mai grav incident militar în care sunt implicate SUA și Rusia de la începutul invaziei asupra Ucrainei și unul din cele mai grave de la finalul Războiului Rece.

Potrivit agenției de presă France-Presse (AFP), care citează surse militare occidentale, pe 14.03.2023, în spațiul aerian al Mării Negre, a avut loc un incident în care a fost implicată o dronă MQ-9 Reaper de fabricație americană.

“S-a întâmplat ceva, dar nu avem nicio confirmare că drona a fost doborâtă. O anchetă este ăn curs de desfășurare”, a declarat sursa agenției. După cum a anunțat AFP, drona a fost fabricată în Statele Unite, dar nu s-a stabilit încă din ce țară provenea aceasta.

EUCOM (Comandamentul Forțelor SUA din Europa) a confirmat ulterior incidentul.

EUCOM precizează că incidentul a avut loc la ora 7:03 AM (CET) - 8:03 AM, ora României. „Una din aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea dronei MQ-9 Reaper, ceea ce a obligat U.S. Army să doboare MQ-9 Reaper în apele internaționale ale Mării Negre”, precizează EUCOM.

Americanii mai adaugă că înainte de coliziune, avioanele Su-27 zburat provocator în fața dronei și au eliberat combustibil pe dronă.

Gen. Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a mai explicat că cele două aeronave Su-27 au zburat alături de drona MQ-9 timp de 30-40 de minute, după care au executat manevrele care au condus la prăbușirea controlată a dronei.

La acest moment, potrivit datelor publice de pe site-ul flightradar, în zona Mării Negre se află o aeronavă de tip AWACS (Boeing P-8A Poseidon), care efectuează o patrulare exclusiv în spațiul aerian al României. Potrivit specialiștilor zborul P-8 nu are legătură cu doborârea dronei.

2. -imagine fara descriere- (c3_16506700.jpg)AWACS (Boeing P-8A Poseidon), 14/03/2023 / flightradar.com

De regulă, dronele Forțelor Aeriene americane efectuează zboruri de supraveghere în Marea Neagră, așa cum se observă și din traseul înregistrat zilele trecute pentru aeronava RQ-4 Global Hawk.

Zborul dronei RQ-4 Global Hawk, înregistrat pe 10/03/2023 / flightradar.com

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea în totalitate a MQ-9”, a declarat generalul James Hecker, responsabilul US Air Force în regiune.

Comentariul autorului: Mai multe surse occidentale, între care și televiziunea americană CNN, au informat că drona MQ-9 Reaper a fost doborâtă de SUA deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, după ce un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 s-a ciocnit de elicea acesteia.

Potrivit sursei ucrainene liveuamap.com, care citează Comandamentul European al SUA, înainte de coliziune, avionul rusesc a zburat provocator în fața dronei, eliberând combustibil în proximitatea acesteia.

Partea americană a considerat că incidentul demonstrează o lipsă de competență a piloților ruși, pe lângă faptul că abordarea acestora este nesigură și neprofesionistă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel