Mike Pompeo i-a cerut premierului irakian desemnat să protejeze trupele americane

Eduard Pascu |
Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a cerut duminică premierului irakian desemnat Mohammed Allawi să protejeze trupele americane desfăşurate în Irak şi să răspundă revendicărilor irakienilor care protestează din octombrie, relatează AFP.

Într-o discuţie telefonică, Pompeo i-a transmis lui Allawi, care a cerut pentru luni un vot de încredere în parlament, că SUA susţin un Irak "puternic, suveran şi prosper", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

În respectiva discuţie, secretarul de stat "a subliniat obligaţia ca Irakul să îi protejeze pe diplomaţi, forţele şi instalaţiile SUA şi ale coaliţiei" pe care ele o conduc în Irak, conform comunicatului, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, Pompeo a subliniat "urgenţa cu care viitorul guvern irakian trebuie să pună capăt crimelor asupra manifestanţilor, să asigure justiţie pentru cei care au fost ucişi şi răniţi şi să răspundă la solicitările" protestatarilor.

De la 1 octombrie 2019, Irakul este zguduit de o revoltă populară de o amploare fără precedent, motivată în special de furia împotriva corupţiei. Aproape 550 de persoane au fost ucise şi 30.000 de rănite, în special manifestanţi, iar premierul Adel Abdel Mahdi a fost nevoit să demisioneze.

De asemenea, liderii irakieni au fost scandalizaţi în ianuarie când SUA l-au ucis într-un atac cu dronă în apropiere de aeroportul din Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei regionale a Iranului.

Tensiunea s-a amplificat după tiruri cu rachete ale miliţiilor şiite irakiene legate de Iran asupra unor baze militare sunt sunt staţionaţi soldaţi americani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel