Mike Pompeo: Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul trebuie să înceteze

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Aflat în vizită în Taiwan, fostul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat marţi că epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul a apus şi că ambiţiile din ce în ce mai manifeste ale Chinei în regiune au apropiat naţiunile care împărtăşesc aceleaşi valori, informează AFP.

"Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, cel pe care îl visează Xi Jinping, fosta paradigmă de cooperare orbească trebuie să înceteze", a declarat Pompeo în timpul unui forum economic la Kaohsiung, pe insula Taiwan.

"Comportamentul agresiv al Chinei, diplomatic, militar, economic (...) a schimbat această regiune. Şi (în acelaşi timp) el i-a apropiat şi mai mult pe cei care preferă pacea şi comerţul", a declarat Mike Pompeo, care a fost unul dintre cei mai virulenţi consilieri ai ex-preşedintelui Donald Trump la adresa Chinei.

China afirmă că insula democratică autonomă Taiwan este parte a teritoriului său şi trebuie recuperată într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar. Beijingul se revoltă împotriva oricărei acţiuni diplomatice care ar putea conferi legitimitate Taiwanului.

Pompeo este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici americani în Taiwan, în parte datorită deciziei sale de a ridica restricţiile asupra contactelor oficiale cu Taipeiul.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a arătat foarte ambivalent faţă de China în timpul mandatului său, lăudând uneori calităţile de lider ale lui Xi, dar ducând în acelaşi timp un război comercial agresiv împotriva Beijingului şi sporindu-şi contactele oficiale cu Taiwanul.

Preşedintele Joe Biden a continuat majoritatea politicilor din timpul lui Donald Trump faţă de Taiwan.

Washingtonul a menţinut multă vreme o politică de "ambiguitate strategică" în ceea ce priveşte eventuala sa intervenţie militară în cazul în care China ar invada Taiwanul.

Însă Biden a început să se îndepărteze de această poziţie, afirmând în numeroase interviuri că SUA va veni în ajutor Taiwanului în cazul unui atac. După fiecare dintre aceste declaraţii, Casa Albă a dat asigurări în comunicate oficiale că politica americană faţă de Taiwan nu s-a schimbat.

Pompeo, care preconizează o recunoaştere diplomatică a Taiwanului drept o naţiune "deja independentă", a criticat afirmaţiile lui Biden, calificându-le drept "declaraţii confuze şi încurcate".

"În ceea ce priveşte adevăratul angajament al Americii faţă de Taiwan, ambiguitatea ce fusese politica americană a devenit acum şi mai ambiguă. Aceasta mă îngrijorează mult", a constatat Pompeo în discursul său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel