Mesajul ministrului Ciucă la reuniunea NATO: România și-a dezvoltat capabilități datorită cărora ne jucăm rolul pe care îl avem în Alianță

Tudor Curtifan / 18 feb 2021 / 21:09

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a participat la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în sistem videoconferinţă.

Reuniunea virtuală a oferit ocazia primei participări, în format aliat, a noului secretar american al apărării, Lloyd J. Austin.

În cadrul unui interviu acordat Ora Armatei, ministrul român a transmis că la reuniune a dat „asigurări de sprijinul și contribuția noastră la tot ceea ce înseamnă continuarea procesului NATO 2030”.

„Am evidențiat angajamentul nostru pentru asigurarea cheltuielilor pentru apărare așa cum s-a stabilit la Summitul din 2014. Secretarul general al NATO a subliniat că există certitudinea că cel puțin nouă țări din alianță, față de trei cât erau acum șapte ani, s-au angajat să asigure procentul de 2% din PIB pentru apărare. România e una din aceste țări!

Totodată, faptul că asigurăm acest procent este cât se poate de evident, dar și mai important e că am început sa dezvoltăm capabilitățile prin care să ne asigurăm postura de securitate în regiunea Mării Negre și să ne jucăm rolul pe care îl avem în interiorul Alianței”, a precizat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește conflictul din Afganistan, Nicolae Ciucă a transmis: „Am avut posibilitatea să reconfirm angajamentul țării noastre pentru deciziile care vor fi luate in consens cu ceilalți membri ai Alianței. E foarte important să subliniem că în acest moment avem o continuitate de aproximativ 20 de ani în Afganistan și Irak, ceea ce relevă faptul că țara noastră e un aliat credibil care și-a îndeplinit toate angajamentele asumate”.

În cadrul reuniunii, ministrul Ciucă a mulțumit în numele României, tuturor miniștrilor apărării din Alianță, pentru că a fost aprobată operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est în țara noastră.

CITEȘTE ȘI: NATO, în fața unei alegeri dificile. Alianța nu a reușit să ia o decizie finală privind retragerea din Afganistan

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy