Mercenarii Wagner Group îşi refac simţită prezenţa şi profită de conflictul din Israel: Se pregătesc să furnizeze arme către Hezbollah sau Iran

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru

Casa Albă a declasificat recent informații care confirmă faptul că aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group se pregătește să să facă comerţ cu sisteme de apărare aeriană. Se pare că Wagner ia în considerare înarmarea Hezbollah sau Iranului, ceea ce indică o potențială aliniere cu aceste entități. Această evoluție sugerează o mișcare strategică a Wagner Group sub conducerea guvernului rus. Sistemul de apărare aeriană, posibil Pantsir-S1, ar putea spori capacitățile Hezbollah sau ar putea sprijini nevoile de apărare ale Iranului. 

Această evoluție marchează o demonstrație fără precedent de cooperare între mercenarii Wagner și acești actori regionali, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la impactul pe care l-ar avea colaborarea dintre mercenarii ruşi şi Hezbollah asupra conflictului din Israel.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți că SUA au identificat o intensificare a cooperării între Iran și Rusia împotriva Israelului.

"Informațiile noastre indică în continuare că Wagner, la indicațiile guvernului rus, se pregătea să furnizeze un sistem de apărare aeriană fie Hezbollahului, fie Iranului", a declarat Kirby reporterilor în timpul unui briefing.

Wall Street Journal, citând oficiali americani sub protecţia anonimatului, a relatat la începutul acestei luni că Wagner Group se pregătea să furnizeze un sistem rusesc Pantsir-S, cunoscut sub numele de SA-22 în nomenclatoarele NATO.

Wagner, care este finanțat de Kremlin, a fost readus în prima liniei a intereselor Moscovei după o revoltă eșuată în iunie, care a reprezentat cea mai mare amenințare politică şi de securitate la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Kirby a adăugat că Iranul "se gândește să furnizeze Rusiei rachete balistice acum pentru a le folosi în Ucraina în schimbul acestui sprijin".

Washingtonul a avertizat în legătură cu aprofundarea relațiilor militare dintre Moscova și Teheran - o relație în plină dezvoltare pe care Kirby a descris-o ca fiind "evident dăunătoare pentru Ucraina, cu siguranță dăunătoare pentru vecinii Iranului, sincer dăunătoare pentru comunitatea internațională".

Ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, a efectuat o vizită oficială în Iran în septembrie, descrisă ca un "pas important" pentru cooperarea militară dintre aliați. Ambele țări fac obiectul unor sancțiuni comerciale internaționale și au creat legături strânse în mai multe sectoare.

De asemenea, Kirby a mai spus că SUA iau în considerare catalogarea rebeilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, drept organizație teroristă, ca urmare a deturnării de către acest grup a unei nave în Marea Roșie și a seriei de atacuri cu rachete pe care le-a lansat asupra Israelului de la izbucnirea războiului din Gaza.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel