Mercenarii ruși din Wagner Group au comis abuzuri asupra cetățenilor din Republica Centrafricană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mercenarii ruși ai companiei militare private (PMC) Wagner Group au comis abuzuri asupra mai multor cetăţeni din Republica Centrafricană (RCA), încălcând astfel drepturile omului, în timp ce luptau alături de forțele guvernamentale din această ţară, potrivit unu raport al unui grup de experți independenți ai ONU.

Grupul de experți, citat de The Guardian, a precizat că este profund deranjat de legăturile care există între mercenarii ruși și o serie de atacuri violente care au avut loc în RCA, de la alegerile din decembrie 2020 care au avut loc în această ţară.

Republica Centrafricană a fost devastată de un nou război civil, de când o alianță a fracțiunilor rebele a lansat o ofensivă militară. Alegerile au fost câștigate de președintele în exercițiu, Faustin-Archange Touadéra, care a depus jurământul marți, dar acest lucru nu a dus la o încetare a războiului civil, din contră, confruntările armate s-au intensificat la începutul acestui an, deoarece rebelii au încercat să blocheze Bangui, capitala RCA.

Armata lui Touadéra - Forces Armées Centralafricaines (FACA) – beneficiază de sprijin militar din partea Rusiei și a Ruandei. 

Potrivit grupului de experți ONU, operatorii militari privaţi ruși lucrează îndeaproape cu Misiunea multidimensională integrată a Organizației Națiunilor Unite de stabilizare în Republica Centrafricană (MINUSCA) care are sediul în CAR din 2014. 

Grupul de experți a declarat că a fost deranjat să descopere că mercenarii au fost în contact strâns cu forțele de menținere a păcii ale ONU. Au avut loc întâlniri regulate între personalul ONU și ’’consilierii ruși”, vizite ale rușilor la bazele MINUSCA și misiuni de evacuare medică ale unor mercenari ruşi.

Experții au declarat că au primit rapoarte despre grave încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului internațional umanitar” efectuate de personalul militar rus privat care operează împreună cu FACA. În unele cazuri, au fost implicați şi persoane care fac parte din misiunea ONU de menţinere a pace din RCA.

Presupusele încălcări includ execuții sumare în masă, detenție, tortură în timpul interogatoriului și strămutarea forțată a populației civile, dintre care aproximativ 240.000 persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza confruntărilor armate. Au existat atacuri asupra organizațiilor umanitare, precum și dispariții forțate, a declarat grupul de experți al ONU.

Rușii identificați de ONU au legături cu Evgheni Prigojin, un oligarh rus foarte apropiat de Vladimir Putin. Washingtonul l-a acuzat pe Prigozhin de implicare în alegerile din 2016 din SUA. Se spune că acesta finanțează Wagner Group și fabrica de troli din Sankt Petersburg. FBI-ul a oferit recent o recompensă $ 250.000 pentru oricine oferă informații care duc la arestarea acestuia.

Grupul de lucru al ONU enumeră trei entități care au legătură cu Prigojin şi care sunt „interconectate” în CAR: Wagner Group, Lobaye Înveşt, o companie minieră din CAR specializată exploatarea de zăcăminte de aur și diamante și Sewa Security Services, o companie de securitate care oferă protecţie preşedintelui şi altor oficiali de top ai Republicii Centrafricane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel