Mercenarii ruşi din Grupul Wagner, activi în 10 țări ale lumii

S.I. Catalin |
Data publicării:

Companiile omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin sunt implicate în asigurarea securității sau organizarea de campanii politice în 10 țări africane, a aflat agenția Bloomberg. Potrivit surselor sale, oamenii lui Prigojin, cunoscut în Rusia drept „bucătarul lui Putin”, sunt activi în prezent în Angola, Guineea, Guineea-Bissau, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Libia, Madagascar, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană.

În schimbul serviciilor companiilor sale, Prigozhin beneficiază de drepturi de exploatare minieră, precum și de facilități pentru desfășurarea afacerilor, notează Bloomberg, citat de Pagina de Rusia.

Omul de afaceri Evgheni Prigozhin, cunoscut sub numele de

În special, consultanții trimiși de Prigozhin  au consiliat campania candidatului la funcția de președinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwe: în iulie 2018, el a câștigat alegerile și a condus țara după domnia de 40 de ani a lui Robert Mugabe. Opoziția a vorbit despre „urmele ruse” în falsificarea rezultatelor votării, dar partidul de guvernământ a respins orice amestec al rușilor în alegeri.

Și în Republica Democratică Congo, presa locală scrie despre participarea rușilor la campania prezidențială: în viitorul apropiat aici ar urma să se organizeze alegeri, amânate de guvern din 2016 sub diverse pretexte. Recent, actualul șef de stat, Joseph Kabila, l-a numit pe omul său de încredere, un general în retragere, ambasador la Moscova. Generalului i s-a însărcinat să negocieze furnizarea de arme și altă asistență.

După cum notează Bloomberg, structurile lui Prigozhin sunt tot mai active în Africa pe fondul pregătirilor pentru primul summit ruso-african din istorie, la care pot lua parte lideri din mai mult de 50 de țări din Africa. În vara anului 2018, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a început să lucreze la această inițiativă.

Cum a apărut armata de mercenari a Grupului Wagner?

Compania este fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), născut în 1970. Armata de mercenari a intrat pentru prima dată în atenția publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimeea. Atunci a fost dezvăluit faptul că mercenari ai Grupului Wagner au luptat cot la cot alături de forțele separatiste susținute de Kremlin.

Fondatorul, Dmitri Utkin, s-a declarat un simpatizant al regimului nazist şi a botezat societatea paramilitară după numele compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni antisemitiste se spune că l-au inspirat pe Hitler.

Se crede că societatea paramilitară Wagner ar fi finanțată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul „bucătar” al lui Vladimir Putin şi care manageriază fabrica de trolli de la Sankt Petersburg, iar recent, în urma unei investigaţii, publicaţia Novaia Gazeta a aflat că acesta coordonează şi un grup de asasini care se ocupă cu lichidarea unor activişti şi bloggeri opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel