Mașinăria ”zvon”, utilizată din plin de Rusia: O reţea ''structurată şi coordonată de propagandă rusă'' vizează Europa şi Statele Unite. Ultima pe listă - Franța

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Franţa a dezvăluit luni o reţea "structurată şi coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii", relatează AFP și Agerpres.

Războiul hibrid al Rusiei îmbracă zeci de forme, iar alegerile din Europa și SUA de anul acesta vor fi exploatate din plin de propaganda Moscovei.

Chiar luni seara, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, atrăgea atenția că o țară NATO a identificat ferme de troli care ajutau la propagarea mesajelor false pro-Moscova.

 

Cum funcționează ”ecosistemul Pravda”

 

În perioada septembrie-decembrie 2023, Viginum (un ONG francez care luptă împotriva ingerinţelor digitale străine) a analizat activitatea acestei reţele de "portaluri de informaţii" digitale "cu caracteristici similare, care difuzează conţinut pro-rus destinat unei audienţe internaţionale". O rețea uriașă, de 193 de site-uri.

Câteva dintre ele, aparţinând "ecosistemului Pravda" - ('adevăr' în rusă), denumirea fostului organ al Partidului Comunist sovietic -, vizează direct "ţările occidentale care susţin Ucraina", potrivit unui raport Viginum.

Site-ul destinat Spaniei se numeşte pravda-es.com, cel destinat Statelor Unite sau Marii Britanii poate fi accesat sub denumirea pravda-en.com. Germania, Austria şi Elveţia au pravda-de.com, Polonia pravda-pl.com, iar versiunea franceză se numeşte pravda-fr.com.

Între 23 iunie şi 19 septembrie anul trecut, aceste cinci portaluri au publicat peste 150.000 de articole, în principal postări ale unor personalităţi ruse sau pro-ruse, conţinut de la agenţii de presă ruse sau de pe site-uri ale instituţiilor sau actorilor locali, subliniază Viginum.

Peste 180 de alte site-uri care distribuie conţinut pro-rus, însă pentru publicul rusofon sau ucrainean, sunt legate digital la portalurile pravda, potrivit organizaţiei franceze.

Scopul principal al Portal Kombat pare a fi acela de a legitima războiul Rusiei în Ucraina, a declarat o sursă diplomatică.

"Foarte orientate ideologic, aceste conţinuturi expun informaţii vădit inexacte sau înşelătoare", a spus sursa citată.

Pe 22 ianuarie, pravda-fr.com a publicat o listă cu numele a 13 mercenari francezi care, potrivit acestui site, "s-au aflat la Harkov", în nord-estul Ucrainei, în timpul unei lovituri ruseşti cu câteva zile mai devreme, lovitură care a "eliminat" în jur de 60 de luptători, "dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi", şi au rănit alţi 20, potrivit Moscovei.

În timp ce Parisul a denunţat o "nouă manipulare grosieră rusă", AFP a reuşit să discute cu trei dintre aceşti presupuşi "mercenari", de fapt trei angajaţi voluntari în armata ucraineană, toţi în viaţă. Unul dintre ei, întâlnit de AFP la poalele Alpilor francezi, a susţinut că a părăsit Ucraina în septembrie 2023.

Luni, pravda-fr.com a titrat: "'Destul!': Franţa solicită măsuri radicale împotriva lui Zelenski". De fapt, aceste remarci au fost făcute de Florian Philippot, preşedintele unui mic partid de extremă dreapta francez, şi nu reprezintă poziţia Parisului.

Site-urile Portal Kombat, cărora Viginum le-a dezvăluit numele, pot acţiona astfel ca celule "adormite", capabile să fie activate în orice moment şi să acopere "o gamă foarte largă de audienţă în funcţie de evenimentele actuale".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel