Maşinăria rusă de propagandă lucrează şi pe subiectul Afganistan | Ambasada Rusiei la Kabul: Preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cum probabil era de aşteptat, Rusia şi-a pornit maşinăria de propagandă şi fake-news pe subiectul ’’retragerii trupelor americane din Afganistan’’. Astfel, ambasada Rusiei la Kabul a afirmat luni că preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, relatează Reuters, citând agenţia rusă RIA. Avem toate motivele se credem că ’’informaţia’’ dată publicităţii de către ambasada Rusiei la Kabul este un fake news, deoarece Moscova se raportează la Ashraf Ghani ca fiind ’’omul americanilor’’, iar fuga acestuia trebuie legată într-un mod negativ de retragerea SUA din Afganistan.

Ghani, despre care nu ştie în prezent unde se află, a anunţat că a părăsit Afganistanul duminică, în contextul în care talibanii intrau în Kabul aproape fără a li se opune rezistenţă. El a afirmat că a dorit să evite vărsarea de sânge.

Rusia a anunţat că va menţine o prezenţă diplomatică la Kabul şi că speră să dezvolte relaţii cu talibanii, chiar dacă susţine că nu se grăbeşte să-i recunoască drept conducători ai ţării şi că le va observa îndeaproape comportamentul.

"În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan", a declarat Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul, citat de RIA, precizează Agerpres.

"Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă", a spus Işcenko, potrivit sursei citate.

 

Ambasada Rusiei la Kabul nu poate demonstra în clar cele susţinute, dar face trimitere la ’’martori’’

 

Işcenko a confirmat ulterior pentru Reuters aceste afirmaţii. El a citat "martori" drept sursă a informaţiilor. Reuters notează că nu a putut verifica independent autenticitatea informaţiilor furnizate de diplomatul rus.

Reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a declarat anterior că nu se ştie câţi bani a lăsat în urmă guvernul care a fugit din ţară.

"Sper că guvernul care a fugit nu a luat toţi banii din bugetul de stat", a declarat Kabulov pentru postul de radio Eho Moskvî.

Ce nu ne spune Rusia despre Afganistan este că, în toţi aceşti ani cât coaliţia internaţională condusă de SUA a fost prezenta în această ţară, a oferit arme, bani şi consiliere talibanilor afgani. De-a lungul anilor au fost zeci de rapoarte ale serviciilor americane de informaţii, dar şi ale armatei SUA, care indicau că Rusia îi sprijină pe talibani. 

Lejeritatea cu care Rusia tratează situaţia actuală din Afganistan şi mai ales faptul că nu este îngrijorată de soarta personalului diplomatic din ambasada sa de la Kabul – aşa cum se întâmpla cu majoritatea statelor care au o reprezentantă diplomatică în acesta tara – poate fi tratată ca o confirmare a unei vechi şi stabile relaţii de prietenie cu talibanii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel