Marocul și Israelul își extind cooperarea militară în domeniile informații, apărare antiaeriană și război electronic

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Israel Defense Forces @IDF official
Sursă foto: Israel Defense Forces @IDF official

Marocul și Israelul au convenit să-și extindă cooperarea militară în domenii precum informații, apărare antiaeriană și război electronic, se menționează într-un comunicat emis de Comandamentul Forțelor Armate Regale, marți, în urma unei reuniuni a unui comitet mixt desfășurate la Rabat.

Inspectorul general al Forțelor Armate Regale, Farouk Belkhair, și directorul Biroului Afaceri Politico-Militare din cadrul Ministerului Apărării din Israel, Dror Shalom, au prezidat, la Rabat, luni și marți, prima ședință a comitetului de implementare a cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Cei doi oficiali au convenit să "consolideze și mai mult această cooperare și să o extindă în alte domenii, în special informații, apărare antiaeriană și război electronic", se mai arată în comunicat. Întâlnirea a atins, de asemenea, diverse aspecte ale cooperării militare, inclusiv logistică și instruire, precum și "achiziția și modernizarea echipamentelor".

Marocul și Israelul au încheiat un acord de cooperare în materie de securitate în noiembrie 2021, care a stârnit furia Algeriei vecine, care a întrerupt relațiile diplomatice cu Rabatul în vara acelui an, în contextul unei tensiuni severe dintre cele două țări din cauza disputei asupra Saharei Occidentale.

Algeria susține Frontul Polisario separatist cu bani și arme și îi asigură acoperire politică internațională și regională, dar diplomația marocană a reușit în ultimii ani să izoleze mișcarea după extinderea listei țărilor arabe, occidentale și africane care susțin propunerea de autonomie sub suveranitatea Marocului și a sprijinit Sahara Occidentală prin deschiderea de misiuni diplomatice în provinciile sudice ale Regatului.

Acordul de reluare a relațiilor diplomatice dintre Maroc și Israel, la sfârșitul anului 2020, a coincis cu recunoașterea de către Statele Unite a suveranității Regatului asupra deșertului său disputat cu Frontul Polisario susținut de Algeria.

Acordul de securitate dintre Rabat și Tel Aviv a inclus și "cooperarea în domeniul industriei de apărare și al transferului de tehnologie", în timp ce diferite surse mass-media au relatat că, în urmă cu aproximativ doi ani, Marocul a achiziționat arme avansate israeliene, inclusiv drone de război, fără nicio confirmare oficială din partea Rabatului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel