Mark Carleton-Smith: Rusia, o amenințare mai mare decât Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic

Vlad Manolache |
Data publicării:

Mark Carleton-Smith, șeful Statului Major al Marii, atrage atenția asupra amenințării pe care o reprezintă Rusia în acest moment. 

Şeful Statului Major al armatei britanice a atenţionat sâmbătă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, "mult mai mare" decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (SI), informează AFP.

"Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic ", a declarat generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph.

"Este gata să folosească forţa militară"

Această declaraţie intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfăşurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.

"Rusia a arătat că este gata să folosească forţa militară pentru a-şi apăra şi dezvolta propriile interese naţionale. Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează", a adăugat el.

"NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene"

Mark Carleton-Smith a atenţionat de asemenea asupra "riscurilor netradiţionale" pe care le pune Moscova, menţionând infracţionalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spaţiu.

Dimpotrivă, el a estimat că "ameninţarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea" grupării Stat Islamic.

Mark Carleton-Smith a condus operaţiunile britanice pentru găsirea lui Oussama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak şi în Siria.

 "Nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO"

Şeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el "nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO", cu referire la proiectul de înfiinţare a unei armate europene, susţinut de preşedintele francez Emmanul Macron. "NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene", a subliniat generalul britanic, îndemnând la "întărirea" mijloacelor organizaţiei.

Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenţiei sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care "au costat economiile naţionale milioane de lire"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel