Marina SUA anunță înființarea unei noi grupări operative în Marea Roșie pentru a contracara contrabanda cu arme în Yemen

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Marina SUA a anunțat, miercuri, înființarea unei noi grupări  operative cu țări aliate, care va patrula în Marea Roșie, în largul Yemenului, unde rebelii șiiți yemeniți au lansat mai multe atacuri cu bărci capcană.

Comandantul Flotei a cincea a SUA, amiralul Brad Cooper, a declarat că Forța operativă comună 153 va fi înființată oficial duminica viitoare și va întări cooperarea dintre partenerii maritimi regionali pentru a consolida securitatea în Marea Roșie, Strâmtoarea Bab al-Mandab și Golful Aden.

Cooper a afirmat: Zona este atât de vastă încât nu o putem face singuri. Noua forță va consta din două până la opt nave care fac parte din Forțele Maritime Combinate din 34 de țări, care mai au alte trei grupuri operaționale în apele din apropiere, vizând activitățile de contrabandă și piraterie.

Cooper a subliniat că forțelor comune li se vor alătura USS Mount Whitney, o navă de comandă amfibie din clasa Blue Ridge, care anterior a aparținut Flotei a-VI-a a SUA din Africa și Europa.

Purtătorul de cuvânt al Marinei SUA, Tim Hawkins, a declarat: "Credem că noua grupare operativă va întări securitatea și stabilitatea în regiune prin îmbunătățirea coordonării cu partenerii noștri regionali".

Noua forță americană se va "confrunta cu contrabanda cu arme în apele din jurul Yemenului", ca răspuns la o serie de atacuri cu rachete și drone lansate de rebelii houthi în acest an asupra Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

Cele două țări din Golf au primit de atunci un ajutor militar suplimentar din partea Washingtonului, dar consideră că Statele Unite își reduc angajamentul în regiune, prin neîndeplinirea obligațiilor de apărare față de Riad și Abu Dhabi, fapt care le-a determinat să adopte o poziție diferită față de Casa Albă cu privire la invazia rusă a Ucrainei.

Un oficial american, sub rezerva anonimatului, a afirmat că "apele dintre Somalia, Djibouti și Yemen erau rute cunoscute de contrabandă pentru arme destinate rebelilor yemeniți, iar noua forță internațională va continua să urmărească cu siguranță această problemă".

Iranul a fost acuzat de mult timp de introducerea ilegală de arme destinate rebelilor, pe care luptătorii grupării yemenite le-au folosit pentru a lovi ținte în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, acuzație pe care Teheranul o neagă.

Lansarea noii forțe americane vine pe fondul unui armistițiu de două luni în războiul de aproape șapte  ani din Yemen, care a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane de yemeniți.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel