Marina Regală Britanică a creat o situaţie tensionată în Marea Chinei de Sud

DefenseRomania Team |
Data publicării:
HMS Albion
HMS Albion

China s-a declarat deranjată, după ce o navă de război care aparţine Marinei Regale Britanice a navigat mult prea aproape de insulele revendicate de China în Marea Chinei de Sud la sfârșitul lunii trecute, spunând că Marea Britanie a fost angajată într-o "provocare" .

HMS Albion, o navă de război amfibiu de 22.000 de tone, care transporta la bord un contingent al Marinei Regale, a trecut prea aproape de Insulele Paracel, în urmă cu câtevă zile. Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de două persoane care au declarat că au cunoştiţă despre acest eveniment, dar au dorit ca identitatea lor să rămână sub anonimat.

Nava de răzbi a Marinei Regale britanice se îndrepta spre Ho Chi Minh City, unde a acostat luni, după ce a navigat în apropiere de Japoniei.

Una dintre surse a spus că Beijingul a trimis o fregată și două elicoptere pentru a intercepta vasul britanic, dar ambele părți au rămas calm în timpul întâlnirii.

Cealaltă sursă,  a precizat că HMS Albion nu a intrat în apele teritoriale, dar a demonstrat că Marea Britanie nu recunoaște pretențiile maritime ale Chinei din jurul Insulelor Paracel.

Insulele Paracel sunt ocupate în întregime de China, dar, de asemenea, revendicate de Vietnam și Taiwan.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, într-o declarație trimisă prin fax către Reuters, a declarat că nava a intrat în apele teritoriale chineze din jurul Insulelor Paracel pe 31 august fără permisiune, iar marina chineză a somat nava de război britanică să plece.

"Acțiunile navei britanice nu au respectat legislaţia chineză și legea internațională, încălcând suveranitatea Chinei. China se opune cu fermitate acestui lucru și a depus declarații stricte către partea britanică pentru a-și exprima puternic nemulțumirea", a adăugat ministerul.

"China îndeamnă insistent partea britanică să oprească imediat astfel de acțiuni provocatoare, pentru a evita deteriorarea relațiilor bilaterale și a păcii și stabilității regionale", a mai spus acesta.

"China va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și apăra suveranitatea și securitatea."

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a spus: "HMS Albion și-a exercitat drepturile pentru libertatea navigației în deplină conformitate cu legislația și normele internaționale".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel