Marina militară a Statelor Unite vrea zece fregate noi, construite de grupul italian Fincantieri

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au anunțat, în cursul zilei de ieri, că au atribuit companiei Marinette Marine, subsidiară a companiei italiene Fincantieri, unul dintre cei mai mari constructori de nave din lume, un contract pentru proiectarea și construcția noii clase de fregate cu rachete ghidate FFG(X), destinate Forțelor Navale Americane, precizează Us Naval Institute (USNI).

Contractul atribuit de Marina Statelor Unite, companiei italiene Fincantieri, are o valoare de aproximativ 5.58 miliarde de dolari şi presupune construirea a 10 fregate multirol.

Pentru început, Marina SUA a atribuit șantierul naval din Wisconsin al firmei Marinette Marine un contract de 795 de milioane de dolari pentru a începe construirea primei fregate cu rachete ghidate, din totalul de zece din cadrul programului FFG(X).

În cazul în care Marina americană hotărăşte să cumpere toate cele zece nave prevăzute în contract, acesta ar umra să se încheie undeva la jumătatea anilor 2030, potrivt Reuters, citat de News.ro.

La licitaţie au mai participat Austal, Huntington Ingalls Industries (HÂI.N), General Dynamics (GD.N) şi Navantia din Spania.

Contractul prevede ca fregata FFG(X), mai mică decât crucişătoarele şi distrugătoarele, să fie o navă militară multirol dotată cu sisteme de luptă, lansatoare de rachete şi radare. Însă bastimentul urmează să fie dotat cu mai puţin armament, iar ”redundanţa” să fie redusă faţă de cea a navelor mai mari din flota americană, concepute în vederea unor bătălii intense şi susţinute.

,,Asta înseamnă că şantierul naval rămâne în viaţă încă 20 de ani şi nu doar în viaţă, ci  prosper”, a declarat pentru Reuters un reprezentant din Wisconsin Mike Gallagher.

Atribuirea licitaţiei Fincantieri ”nu este surprinzătoare. Proiectul fregatei lor are cele mai multe nave la apă şi are un lung palmares”, apreciază Bryan Clark de la Hudson Institute.

Proiectul viitoarei fregate americane prevede modificări ale unor nave din Franţa şi Italia, state membre NATO. Washingtonul aşteaptă de-acum eventuale contestaţii ale participanţilor la licitaţie, iar Marina ar urma să le răspundă până la 30 septembrie, când se încheie anul bugetar, potrivit lui Clark.

Contractul reprezintă pentru statul Wisconsin o ”lumină la capătul tunelului noului coronavirus”, consideră Gallagher.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel