Marina iraniană anunță că îşi va continua operaţiunile în Golf, după un nou avertisment american

Eduard Pascu |
Data publicării:

Marina iraniană îşi va continua "misiunile regulate" în Golf, a declarat un înalt responsabil militar iranian, citat miercuri de agenţia de presă locală ISNA, la o zi după ce US Navy a trimis un avertisment forţelor navale iraniene să stea departe de navele de război americane, potrivit Reuters.

"Unităţile navale ale Republicii Islamice Iran în Golful Persic şi în Golful Oman îşi vor continua misiunile regulate conform principiilor profesionale ca şi în trecut", a declarat acelaşi responsabil iranian, sub rezerva anonimatului.

Marina militară americană a publicat marţi o notă de informare pentru a avertiza marinarii care navighează în Golf că nu trebuie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de navele de război ale SUA, în caz contrar existând riscul de a fi percepute "ca o ameninţare şi supuse unor măsuri defensive legale", în ceea ce pare să fie un avertisment adresat Iranului, potrivit Reuters.

Publicarea acestei note a US Navy intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump a dat ordin în aprilie marinei SUA să deschidă focul asupra oricărei nave iraniene care ar hărţui vasele americane. "Vasele înarmate care se apropie la mai puţin de 100 de metri de o navă a marinei americane ar putea fi considerate drept o ameninţare", se menţionează în nota respectivă. Un responsabil american a declarat Reuters, sub rezerva anonimatului, că această notă de informare nu constituie o modificare a regulilor de angajament ale armatei americane, transmite Agerpres.

Comandamentul central al forţelor navale americane cu baza în Bahrein a precizat într-un comunicat că această notă este "destinată întăririi securităţii, reducerii ambiguităţii şi a riscului în eroarea de apreciere". Publicarea acestei note survine în urma unui incident produs luna trecută când 11 vase iraniene s-au apropiat de nave de război americane în Golf. Potrivit armatei americane, care a denunţat o atitudine "periculoasă şi provocatoare", vasele iraniene au ajuns la un moment dat la 9 metri de vedeta americană Maui.

Iranul a atribuit SUA responsabilitatea acestui incident, iar Gardienii Revoluţiei au reacţionat la avertismentul lui Donald Trump, ameninţând că vor distruge navele americane dacă securitatea lor este periclitată în Golf.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel