Marea Britanie spune că vor exista măsuri după atacul asupra petrolierului: Iranul trebuie să suporte consecințele faptelor sale

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului efectuat joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei, transmite Agerpres, care citează Reuters.

''Acesta a fost evident un atac inacceptabil şi scandalos împotriva navigaţiei comerciale'', a spus Johnson în faţa presei. ''Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut'', a indicat şeful guvernului de la Londra.

''Un cetăţean britanic a murit. Este absolut vital ca Iranul şi orice altă ţară să respecte libertăţile navigaţiei în lume şi Regatul Unit va continua să insiste asupra acestui lucru'', a mai subliniat Boris Johnson.

Petrolierul Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat joi în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, şi-au pierdut viaţa.

 

SUA afirmă cu toată certitudinea: Iranul a coordonat atacul asupra petrolierului



Israelul, SUA şi Marea Britanie au acuzat direct Iranul pentru acest atac, acuzaţii dezminţite de Teheran.

''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă''.

Acest atac ''deliberat, ţintit şi ilegal'' constituie ''o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran'', a afirmat la rândul său ministrul de externe britanic Dominic Raab

Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate. "Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh. "Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale, şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate'', a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel