Marea Britanie și-ar dori ca R. Moldova să fie înarmată conform standardelor NATO pentru a putea face față amenințării ruse

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC. 

Truss a declarat, pentru presa britanică, citată de publicația Deschide.md, că au fost desfășurate discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova, cândva republică sovietică, se află la granița de sud-vest a Ucrainei. Nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene, pentru a descuraja agresiunile viitoare, vor acoperi și „alte state vulnerabile precum Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta se datorează faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a spus: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs major în care Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

Truss a mai spus: „Dacă Putin reușește, va exista mizerie nespusă în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel