Marea Britanie nu va abandona, totuși, tancurile

Cătălin Costea |
Data publicării:
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra

Secretarul britanic al apărării, Robert Ben Wallace, a negat informațiile apărute recent în mass-media națională, potrivit cărora armata britanică ar putea renunța la tancuri și vehiculele blindate de luptă ale infanteriei, ca parte a unui plan de reducere a cheltuielilor de modernizare a armatei.

Într-un interviu acordat pentru BBC, acesta a declarat că „ideea că armata britanică nu va avea tancuri modernizate este greșită”. Însă secretarul apărării a recunoscut că există propuneri de reducere sau abandonare a anumitor categorii de armament pentru a crește investițiile în alte domenii, în special în securitatea cibernetică și sectorul spațial. În aceste condiții cele 227 de tancuri Challenger 2 din Marea Britanie, care nu au mai fost modernizate din 1998, “ar putea ajunge la un număr redus chiar și cu câteva zeci de procente”.

„Ne vom asigura că avem o forță armată adecvată secolului XXI și că ne îndeplinim obligațiile față de NATO și alți parteneri [...]. Nu eliminăm toate tancurile armatei britanice și ne vom asigura că cele pe care le menținem sunt moderne, letale și sigure".

Deși armata britanică va păstra tancurile, iar guvernul a anunțat ca intenționează să aplice una dintre cele mai semnificative opțiuni de modernizare, în cadrul programului Challenger 2 LEP,  acest pas continuă să fie văzut în presa britanică drept unul „complet simbolic”.

2. -imagine fara descriere- (marea_britanie_tanc_2_38643300.jpeg)

Wallace a subliniat că Marea Britanie trebuie să facă față amenințărilor artileriei și dronelor cu rază lungă de acțiune, precum cele folosite recent de Rusia pentru distrugerea blindatelor ucrainene.

Pe de altă parte, în cadrul reportajului, secretarul de stat a anunțat întărirea prezenței militare britanice în Orientul Mijlociu, în următorii ani.

Astfel, pe timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, din 2022, o grupare comună de aviație, qatarioto-britanică, va asigura securitatea aeriană a competiției, forțele aeriene din ambele țări folosind avioane Eurofighter Typhoon.

De asemenea, guvernul britanic vizează extinderea semnificativă a centrului logistic britanic din portul Duqm, din Oman, astfel încât portul să poată găzdui portavioanele din clasa Queen Elisabeth.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel