Marea Britanie combate propaganda Rusiei: Distrugătorul HMS Dragon nu a intrat în apele teritoriale rusești

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugatorul HMS Dragon al Royal Navy în portul Odessa, Ucraina. Sursa Foto: Twitter Royal Navy
Distrugatorul HMS Dragon al Royal Navy în portul Odessa, Ucraina. Sursa Foto: Twitter Royal Navy

În cursul zilei de ieri mai multe agenţii de presă din Federaţia Rusă au precizat, citând surse din Forțele Navale și Forțele Aeriene, că distrugătorul britanic HMS Dragon a pătruns anul trecut în apele teritoriale ale Rusiei din zona Peninsulei Crimeea. Mass-media rusă a relatat incidentul într-un mod propagandistic, care nu ar trebui să ne surprindă atunci când vine vorba de Rusia, că distrugătorul britanic HMS Dragon a fost alungat de intervenţia Forţelor Navale Ruse. Ministerul britanic al Apărării a răspuns falsei naraţiuni a generalul rus Vladimir Kulișov, adjunct al FSB, pe care mass-media rusă s-a grăbit să o rostogolească, precizând că cele relatate sunt departe de a fi adevărate.

Ministerul britanic al Apărării a calificat drept „categoric neadevărate” afirmațiile generalului rus Vladimir Kulișov potrivit cărora Forţelor Navale Ruse au alungat distrugătorul britanic HMS Dragon din apele teritoriale rusești din apropierea Peninsulei Crimeea – anexată şi militarizată de Rusia, începând cu anul 2014.

 

Cum se construieşte o naraţiune propagandistică, marca Federaţia Rusă

 

După spusele agențiilor de presă din Federația Rusă, incidentul a avut loc în octombrie 2020 iar distrugătorul HMS Dragon ar fi intrat în apele teritoriale ruse.

Informația a fost făcută publică în cursul zilei de ieri de către generalul rus Vladimir Kulișov, adjunct al FSB. Potrivit acestuia, Paza de Coastă a Federației Ruse, subordonată FSB, a somat distrugătorul britanic să nu intre în apele teritoriale ruse, dar acesta din urmă nu s-ar fi conformat.

Moscova susţine că ar fi cerut insistent distrugătorului HMS Dragon să părăsească apele teritoriale ruse, dar căpitanul navei britanice ar fi invocat faptul că are un semnat foarte slab de recepție. 

„Distrugătorul britanic a fost alungat din apele teritoriale în urma unei acțiuni comune a Forțelor Navale și Forțelor Aeriene ale Federației Ruse”, a mai precizat Kulișov care nu a detaliat incidentul.

 

HMS Dragon a navigat pe cea mai directă şi scurtă rută între portul Odessa, Ucraina, la Batumi, în Georgia

 

Potrivit publicaţiei Forces.net şi cotidianului The Telegraph, ministerul britanic al Apărării a precizat într-un comunicat de presă, ca reacţie la cele susţinute de Rusia în mod fals, că distrugătorul HMS Dragon a navigat pe cea mai directă şi scurtă rută maritimă între două vizite portuare – din portul Odessa, Ucraina, la Batumi, în Georgia.

Ministerul britanic al Apărării a ţinut să precizeze că distrugătorul HMS Dragon a navigat pe o rută recunoscută pentru toate transporturile internaționale în apele ucrainene.

Potrivit The Telegraph, Forţele Navale Ruse nu au împiedicat trecerea HMS Dragon, acesta navingand fără incidente, exercitându-şi dreptul de trecere prin apele internaţionale, în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării.

Fostul amiral britanic Chris Parry a precizat că declaraţiile Moscovei sunt ‘’tipice comportamentului rusesc”. El a declarat pentru The Telegraph că fără îndoială Forţele Navale Britanice au navigat  conform legilor maritime.

Amiralul Chris Parry a spus că în niciun moment HMS Dragon nu a încălcat dreptul internațional, iar Rusiei îi este convenabil să susţină că a alungat navele din apele sale teritoriale.

Tobias Ellwood, președintele comisiei pentru apărare din Parlamentul britanic, a acuzat Moscova de „dezinformare pură”.

Lord West, un fost comandant al Marinei Regale Britanice, a pus sub semnul întrebării modul în care s-au întâmplat cele susţinute de rusia, precizând că oricine face declaraţii de genul acesta, la mult tip după ce evenimentul a avut loc, trebuie privire ca minciuni.

Lord West a avertizat că, dacă Vladimir Putin nu este atent, „jocurile sale stupide” ar putea duce la un accident grav.

"Ce joc face Putin pe termen lung este greu de știut", a spus el, avertizând că: "jocurile prostești oferă întotdeauna riscul apariţiei unor escaladării".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel