Marea Britanie a retras din serviciu dragoarele destinate Ucrainei. Kievul ar urma să achite totuși 100 milioane de dolari pentru acestea

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dragorul de mine Blyth, sursă foto: Royal Navy
Dragorul de mine Blyth, sursă foto: Royal Navy

Informațiile apărute la sfârșitul lunii trecute privind transferul a două dragoare maritime britanice către Ucraina au fost confirmate. Potrivit serviciului de presă al Amiralității Britanice, dragoarele HMS Blyth și HMS Ramsey, ambele din clasa Sandown, au fost retrase din serviciul  Marinei Regale Britanice.

Ceremonia de scoatere a navelor din serviciul de luptă a avut loc pe 4 august în orașul scoțian Rosyth.

Ambele nave au peste 20 de ani de exploatare, M 110 Ramsey parcurgând în total aproximativ 175.000 de mile marine, iar M 111 Blyth peste 185.000 de mile marine. Ambele dragoare au participat la operații navale în Orientul Mijlociu și în cadrul campaniilor NATO din apele Europei de Nord și Mării Mediterane.

Cele două nave au fost primele trimise în Bahrain, unde autoritățile britanice au decis că sunt necesare măsuri permanente de acțiune împotriva minelor din zona Golfului Persic.

Dragorul Ramsey a plecat pentru ultima dată din baza de dislocare permanentă din Faslane în august 2020, navigând spre Rosyth, unde a fost pregătit pentru dezafectarea oficială. Blyth și-a părăsit baza din Gareloch în urmă cu o lună, când au apărut și primele informații privind intenția de a fi transferat Forțelor Navale din Ucraina.

Navele au fost scoase din serviciu și vor fi înlocuite în conformitate cu programul Marinei Regale de modernizare și înzestrare cu vânătoare de mine fără echipaj, denumit Project Wilton.

 

Cele două nave vor activa în Marea Neagră sub comanda Ucrainei. Londra a acordat un împrumut cu regim special

 

Cele două dragoare vor veni în Marea Neagră unde vor fi predate marinei ucrainene. Pentru cumpărarea acestora guvernul britanic a acordat Kievului un împrumut cu regim special.

În presa ucraineană de specialitate se precizează că Ucraina va plăti câte 50 de milioane de dolari pentru fiecare dintre cele două dragoare. Acest preț include detectarea și eliminarea defecțiunilor, modernizarea unor echipamente, adăugarea unora suplimentare și instruirea echipajelor care urmează să le exploateze.

Acordul de principiu privind această achiziție a fost stabilit printr-un Memorandum privind implementarea proiectelor de parteneriat maritim între Marea Britanie și Ucraina, semnat la Odesa chiar la bordul distrugătorului britanic HMS „Defender”.

Dragoarele din clasa “Sandown” se mai regăsesc doar în serviciul  Regatului Unit (9), Estoniei (3) și Arabiei Saudite (3). Prima navă a fost pusă în funcțiune în 1989. Toate navele din clasa “Sandown” sunt programate să fie retrase din flota britanică în anii 2020.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel