Marea Britanie a început și ea retragerea personalului de la ambasada din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

După avertismentele lansate în urmă cu o zi de SUA, privind riscul tot mai mare al unui atac militar masiv al Rusiei asupra Ucrainei, Marea Britanie a început să își retragă personalul de la ambasada din Kiev.

Oficialii britanici precizează că nu au existat amenințări specifice la adresa diplomaților, însă, cu toate acestea, aproximativ jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

Ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, a declarat astăzi că “vor fi retrași de la Kiev unii membri ai personalului ambasadei, ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei”, însă “Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă și va continua să desfășoare activități esențiale”.

Duminică, 23 ianuarie, executivul SUA au ordonat rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, precizând că o invazie rusă ar putea avea loc „oricând”.

Potrivit BBC, decizia SUA face parte din măsurile de precauție pe care departamentul de stat le folosește de regulă atunci când situațiile de criză ar putea pune în pericol diplomații americani, însă evenimentele din teren arată că, în ultimele două zile, nu s-a întâmplat nimic concret care să fi declanșat deciziile SUA și Regatului Unit. Chiar și Ucraina consideră că este „prematur” din partea SUA să își retragă personalul și că este vorba despre „o dovadă de precauție excesivă”.

Pe de altă parte, personalul care lucrează la ambasada UE din Kiev va rămâne deocamdată pe loc, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, declarând că nu va „dramatiza” tensiunile.

În ultimele zile mai mulți oficiali britanici s-au arătat îngrijorați în principal  de două aspecte legate de probabila invazie rusească. Ministerul de Externe britanic a acuzat Rusia, direct și prin secretarul Liz Truss, că intenționează să își impună favoritul la conducerea Ucrainei, mergând cu acuzațiile până la a da inclusiv numele acestuia (Yevhen Murayev, fostul deputat în Rada Supremă din Ucraina) obținut din monitorizarea serviciilor de informații rusești.

De asemenea, există îngrijorări că criza generată de o acțiune militară ar putea declanșa o creștere și  mai mare a prețurilor la energie în Europa, cotidianul The Times informând că oficialii britanici se tem că Rusia ar putea restricționa livrările de gaze ca răspuns la sancțiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel