MApN retrage proiectul de lege privind reforma DGIA - Structura de informații a Armatei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării Naționale a decis să retragă proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării, pus în transparență decizională acum o săptămână.

Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale, se arată în comunicatul MApN.

Ministerul mai precizează că va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate.

 

 Cum se dorea transformarea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA)

 

Potrivit documentului publicat de MApN, DGIA urma să dobândească statutul de persoană juridică. Această modificare va permite DGIA să atragă și alte surse de finanțare.

„În prezent, Direcția Generală de Informații a Apărării este structură centrală a Ministerului Apărării Naționale, fără personalitate juridică, subordonată ministerului apărării naționale, cu o organizare proprie alcătuită din structuri de specialitate care au stabilite atribuții și responsabilități distincte și asigură expertiză pe domeniile generale și specifice de activitate”.

De subliniat însă că DGIA rămânea în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

În urma acestor reforme, DGIA urma să beneficieze de un cadru legislativ mai larg, inclusiv,  în ceea ce privește interceptările în contextul chestiunilor de siguranță națională.

Direcția Generală de Informații a Apărării este autorizată să folosească, să creeze, să achiziționeze, să dețină și să utilizeze mijloace, respectiv să folosească forme, metode și surse specifice pentru culegerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la securitatea națională în domeniul apărării, în condițiile legii, se precizează în proiectul legislativ, care subliniază faptul că aceste etape nu trebuie să lezeze drepturile sau libertățile fundamentale ale cetățenilor, precum nici viața privată, onoarea sau reputația lor.

Totodată, potrivit noilor reglementări legislative, Direcția Generală de Informații a Armatei ar avea posibilitatea să angajeze personal civil de specialitate în domenii critice.

O altă modificare importantă se referă la zona de cyber. Activitatea de cyber devine o prioritate a spionajului militar românesc. Proiectul detaliază și activitățile contrainformative.

Citește și: Reformă în spionajul militar. Cum se transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) în baza unui proiect legislativ al MApN

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel