MApN: Industria din România, implicată în Piranha V, camioane militare, F-16 sau IAR-99. În 2021, investiții la Kogălniceanu și Câmpia Turzii

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Bugetul MApN propus pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB. Acest buget va permite importante investiții în economia națională.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, acest investițiile prevăd:

- Plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei.

- Investiții în infrastructură de aproape 800 milioane lei.

- Investiții în sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical (Institutul Cantacuzino) şi în învățământul superior din rețeaua MApN: peste 263 milioane lei.

3. Piranha V,... (piranha_v_piranha_5_romania_17525500.jpg)

 

Detalii privind alocarea bugetului:

 

Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apărării Naționale alocarea a 2.04% din PIB, la care se adaugă credite de angajament. Suntem în al cincilea an consecutiv în care România alocă, aşa cum s-a angajat, un nivel minim de două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Bugetul va acoperi asigura cheltuielile administrative, cele de funcționare, dar şi pentru învățământul militar, pentru investiții, modernizări, şi pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru campania națională de vaccinare.

Angajamentul privind investițiile pentru apărare adoptat la nivelul Alianței prevede, pe lângă un prag minim de 2% din PIB pentru apărare, o alocare de cel puțin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6%.

Acordul politic național facilitat de Preşedintele României, prin care s-a stabilit, începând cu 2017, o perioadă de minimum 10 ani în care bugetul Armatei României va fi cel puțin la nivelul de două procente din PIB, convenit la nivelul Alinaței Nord-Atlantice, a permis demararea unui ambițios program de înzestrare şi de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre. Investim în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore.

Pentru perioada următoare, principala preocupare la nivelul MApN este reprezentată de dezvoltarea și menținerea unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, condiții esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare.

În anul 2020, MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. în plus, s-au efectuat plăți de aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria românească.

 

Plățile din 2021 - MApN evidențiază implicarea industriei din România în programele Piranha V, camioane pentru Armată, F-16 sau IAR-99

 

2. IAR-99 Șoi... (iar-99-soim_72882500.jpg)

În 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăşi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

Aceste achiziții vor fi făcute atât în cadrul unor programe majore de înzestrare aflate în derulare sau care vor fi demarate în acest an, pentru toate categoriile de forțe ale armatei, cât şi în domeniul modernizării tehnicii aflate deja în dotare, asigurării mentenanței complexe și a reparațiilor capitale (tehnică terestră, aeriană şi navală), precum şi achiziții de muniții de la agenții economici din țară.

În acest sens, dorim să evidențiem principalele programe de înzestrare care se realizează prin implicarea de operatori economici din România, astfel:

- în derulare: Transportor blindat pentru trupe TBT PIRANHA V;

- Platforme de transport auto, multifuncționale pe roți;

- Modernizarea avioanelor IAR-99;

- Avion multirol F-16;

În proces de finalizare şi semnare contracte:

- Corvetă multifuncțională;

- Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă SIML;

Proceduri de achiziții în derulare pentru:

- sisteme UAS;

- sisteme C4I cu capabilități ISTAR;

- sisteme ISR; autovehicule tactice blindate de tip uşor - ATBTU; e

- chipamente şi sisteme CBRN;

- sisteme de campare.

Ministerul Apărării Naționale a susținut și susține continuu implicarea industriei din România în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceștia au capacitatea necesară, cât și prin transferul tehnologic și realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea și know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional, mai precizează MApN.

Acest demers are în vedere realizarea obiectivelor privind protejarea intereselor naționale de apărare, inclusiv a intereselor esențiale ale siguranței naționale și asigurarea securității aprovizionării prin realizarea, pe teritoriul național, a capacităților industriale care să asigure atât fabricarea și menținerea în stare operațională a tehnicii și echipamentelor achiziționate, cât și multiplicarea capabilităților militare prin fabricarea de noi echipamente în situații de criză sau război.

În anul 2020, s-au efectuat plăți pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei. Aceste plăți nu includ cheltuielile efectuate pentru funcționarea cazărmilor, achizițiile de alimente sau echipament.

În 2021 ne propunem să investim în infrastructură peste milioane lei. Această sumă include investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate - NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).

 

Direcțiile principale de implementare a proiectelor de investiții pentru MApN incluse în proiectul de buget pentru 2021 sunt:

 

4. Sursă foto... (romania-fortele-aeriene-armata-f-16-baza-campia-turzii_55232300.jpg)

- Comandamentele pentru: Divizia Multinațională Sud-Est Bucureşti, Brigada Multinațională Sud-Est Craiova;

- Colegiile militare naționale: Craiova , Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Constanța;

- Bazele aeriene: Borcea, Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii, Otopeni;

- Dezvoltare infrastructură pentru marile unități şi unități beneficiare ale programelor de înzestrare: Patriot/HSAM, Piranha, HIMARS/Larom, Spike;

- Centrul Farmaceutic Zonal Sebeş; Centrul de logistică medicală şi depozit sanitar Nord Sebeş;

- Infrastructura necesară pentru creşterea calității vieții personalului prin dezvoltarea facilităților de cazare, tratament, odihnă, refacere-recuperare a capacității de lupta a militarilor;

- Asigurarea spațiilor administrative şi de instruire pentru comandamentele nou înființate: Comandamentul Forțelor întrunite , Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, Comandamentul Apărării Cibernetice, Corpul Multinațional Sud-Est;

- Dezvoltarea de infrastructură prin accesare de fonduri europene nerambursabile şi prin Programul Național de Redresare şi Reziliență;

- Dezvoltare de infrastructură cu partenerul strategic în locațiile comune: Cincu, Mihail Kogălniceanu, Deveselu, Câmpia Turzii.

 

Alte investiții în 2021

 

Investim în anul 2021 şi peste 263 milioane lei pentru dotarea şi modernizarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitaliceşti, cercetare în domeniul medical (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituții proprii de învățământ superior.

Investim în anul 2021 şi în consolidarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitaliceşti prin începerea a 22 de lucrări de investiții noi şi achiziționarea studiilor de fezabilitate pentru alte 14 proiecte de investiții. Principalele obiective de investiții au în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea şi construirea unor pavilioane noi, precum şi refacerea rețelelor de alimentare cu apă şi energie electrică

De asemenea, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar "Cantacuzino", în anul 2021 sunt alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii specifice - credite bugetare în valoare de peste 28 milioane lei şi angajamente de aproape 47 milioane lei, sunt alocate fonduri pentru acțiunile de investiții de natura achizițiilor de echipamente esențiale, în valoare totală de 3,5 milioane lei, fonduri pentru activitatea de combatere a răspândirii COVID19 prin activitățile specifice de testare RT-PCR, în principal consum de reactivi si materiale sanitare - 12,5 milioane lei, precum şi pentru activitatea de cercetare ştiințifică în domeniul medico-medical, cu predilecție pentru dezvoltarea proiectelor înscrise în planul sectorial de cercetare al Ministerului Apărării Naționale: "Imuno 1 - Orostim" – 1,4 milioane lei, "Imuno 2 – Polidin" 1,6 milioane lei, Good Laboratory Practice 500 mii lei şi Anatoxina tetanică 320 mii lei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel