"Manipulare pragmatică": Cum se joacă Rusia cu mințile alegătorilor europeni?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța, Germania și Polonia au devenit recent principalele ținte ale campaniilor de dezinformare rusești în perioada premergătoare alegerilor din acest weekend, a declarat marți, 4 iunie, vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, în fața unui grup de jurnaliști la Bruxelles. Înainte de votul din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, aceste țări mari au fost "supuse unor atacuri permanente", a spus ea, citând cercetări care nu sunt publice ale European Digital Media Observatory (EDMO).

După invazia rusă în Ucraina în 2022, campaniile de dezinformare conduse de Kremlin au fost o sursă de îngrijorare tot mai mare pentru factorii de decizie politică din UE - în special când vine vorba de impactul asupra alegerilor.

Interferențele străine și campaniile de dezinformare au vizat UE și guvernele naționale înainte de alegerile europene din 2024. Acestea sunt unele dintre cele mai mari.

Dezinformarea legată de UE de către actori străini a crescut vertiginos, atingând cele mai ridicate niveluri din istorie, înainte de primele zile de votare la alegerile europene. 

Observatorul European Digital Media Observatory (EDMO), o rețea independentă de verificare a datelor, a publicat marți o cercetare care a arătat că dezinformarea privind politicile sau instituțiile UE a reprezentat 15% din toate cazurile pe care le-au detectat în luna mai - cea mai mare valoare înregistrată de când a început să urmărească dezinformarea privind UE în 2023. 

Studiul vine după ce cotidianul The Guardian a relatat că liderii UE s-au pus în gardă pentru a face față unui "nivel de tsunami" de dezinformare și interferență străină. 

Cea mai mare parte a interferențelor străine în aceste alegeri vine din partea forțelor pro-Kremlin care încearcă să slăbească sprijinul european pentru războiul din Ucraina, au declarat experți pentru Euronews Next. 

Aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai mari campanii străine de interferență și dezinformare care au vizat guvernele europene și naționale înaintea alegerilor europene din 2024. 

 

Se anticipează că partidele de dreapta care se bucură de relații calde cu Moscova vor obține câștiguri semnificative

 

Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), un grup de reflecție, a prognozat în ianuarie că partidele de extremă dreapta vor depăși partidele mainstream în nouă din cele 27 de state membre ale UE și vor forma al treilea bloc ca mărime în Parlamentul European, după Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Partidul Social Democrat (SDP) de centru-stânga.

Acest bloc, Identitate și Democrație (ID), cuprinde cele mai dure partide, precum Libertatea din Austria și Liga Nordului din Italia.

Alți conservatori care se autoidentifică la dreapta PPE, cum ar fi  Fratelli d'Italia și Lege și Justiție (PiS) din Polonia, fac parte din grupul Conservatorilor și Reformiștii Europeni (ECR). Alții sunt încă nealiniați. Dacă toți aceștia și-ar uni forțele după 9 iunie, ECFR crede că ar obține 225 de locuri în camera de 720 de locuri, devenind cel mai mare bloc.

Rusia neagă oficial amestecul în alegerile din Occident, dar analiștii sunt convinși că nu este așa.

Moscova încearcă să ajute progresul liniei dure prin ceea ce Maxim Alyukov, cercetător la Departamentul de Studii Ruse și Est-Europene al Universității Manchester, numește "manipulare pragmatică".

,,Aceste partide de extremă-dreapta sunt văzute [de Moscova] ca aliați pentru că, în general, sunt văzute ca forțe centrifuge care pot eroda coeziunea în UE, făcând mai ușor pentru Rusia să își stabilească propria hegemonie", a declarat el pentru Al Jazeera.

În timp ce Rusia a vizat alegerile anterioare din UE, îngrijorările legate de interferențe în jurul votului din 2024 sunt deosebit de acute. Rusia va folosi "alegerile europene ca pe un fel de teren de testare pentru a vedea cum vor funcționa strategiile și tacticile lor în alegeri în general", spune Anton Shekhovtsov, un politolog ucrainean stabilit la Viena care studiază legăturile dintre extrema dreaptă din Europa și Rusia, potrivit Investigate-Europe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel