Manevrele militare ucrainene “Efort comun 2020”: Exercițiu de respingere a unei debarcări navale (Foto/Video)

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Într-unul dintre poligoanele de la litoralul Mării Azov, trupele ucrainene au executat, în cursul zilei de astăzi, un exercițiu operativ-tactic întrunit de respingere a unei grupări navale inamice de debarcare.

Activitatea face parte din exercițiul de management al crizelor (CMX) “Efort comun 2020”. Exercițiul a intrat în faza activă urmând să se intensifice acțiunile tactice din teren, a precizat ieri Comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul colonel Ruslan Khomchak, în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele Comitetului Militar NATO, mareșalul de  aviație, Sir Stuart Peach.

Conform scenariului episodului din această dimineață, structurile de recunoaștere au descoperit mai multe ținte de suprafață în Marea Azov, pe care le-au identificat, ca fiind eșalonul de debarcare al unei grupări navale inamice.

În continuare, a fost alarmată o brigadă de desant-asalt și elemente ale forțelor aeriene, pentru interveni în cel mai scurt timp posibil în scopul respingerii acțiunilor adversarului.

Marea unitate de desant-asalt, întărită cu tancuri, artilerie și sisteme de apărare antiaeriană a fost dislocată, inclusiv cu elicoptere, în zona de angajare, după care s-a desfășurat în dispozitiv defensiv.

În prima fază a luptei, pentru prevenirea apropierii inamicului de litoral a fost întrebuințată în mod deosebit artileria, care a lovit inițial din pozițiile de bază, după care s-a retras și a deschis focul din pozițiile de rezervă.

Ulterior, navele de desant inamice, care s-au apropiat suficient pentru a permite militarilor să debarce, au fost atacate cu avioane de asalt și elicoptere aparținând Forțelor Aeriene.

În ultima fază, militarii ucraineni au executat un contraatac cu tancurile și mașinile de luptă de desant, cu sprijin de artilerie, pentru neutralizarea grupurilor adversarului, care reușiseră să înainteze pe litoral.

Comentariul autorului: Pentru a putea respinge un atac prin surprindere executat cu forțe desantate naval sau aerian, în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a fost organizată apărarea antidesant. Sarcina principală a revenit Trupelor de Desant-Asalt, datorită mobilității lor ridicate, precum și Aviației.

Pentru a fi mai eficiente, brigăzile de desant-asalt ucrainene au fost înzestrate cu tancuri și artilerie autopropulsată. Cu toate acestea, dislocarea rapidă, la distanțe mari, a tehnicii grele de luptă, este dificilă. Din această cauză, subunitățile de tancuri și artilerie sunt prepoziționate în raioane din care pot fi angajate în luptă într-un timp scurt.

Potrivit surselor mass-media militare ucrainene, exercițiul  “Efort comun 2020” continuă cu o importantă implicare a forțelor speciale americane și a celor de desant britanice.

Cele două mari puteri militare participante la exercițiu, SUA și Marea Britanie, au garantat pentru securitatea Ucrainei în 1994 prin Memorandumul de la Budapesta, în schimb Ucraina renunțând la armele nucleare. Cea de-a treia mare putere, care a fost garant atunci, era Rusia, acum adversarul Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel