Mai multe grupuri de mercenari din cadrul forțelor susținute de Wagner au fost atacate în Sudan (Foto/Video): În spatele atacurilor s-ar afla forţele speciale ucrainene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele pentru operaţii Speciale din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii s-ar afla cel mai probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan, a relatat CNN în urma unei investigaţii jurnalistice.

Publicația face referire la o conversație cu o sursă militară ucraineană, care a descris operațiunea ca fiind opera unei "armate care nu este sudaneză". Când a fost presată să spună dacă Ucraina se află în spatele atacurilor, sursa a menționat doar că "serviciile speciale ucrainene au fost probabil responsabile" de aceste atacuri.

Potrivit jurnaliștilor, operațiunea a implicat o serie de atacuri asupra grupului paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF), despre care se crede că primește asistență din partea aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group, aflată într-o continuă lupta împotriva armatei sudaneze pentru controlul țării africane.

Publicația a obținut o înregistrare video de la o cameră care a surprins un episod al operațiunii în care au fost implicați soldați bine echipați cu dispozitive de vedere pe timp de noapte și camere termice. CNN notează că acest lucru nu este tipic pentru niciuna dintre părțile implicate în conflictul local.

 

Conflictul dintre forţele armate ucrainene şi mercenarii Wagner Group pare că a depăşit de mult linia frontului din Ucraina

 

O altă trăsătură neobișnuită a evenimentelor recente a fost utilizarea dronelor FPV, care a devenit foarte răspândită în timpul războiului ruso-ucrainean.

Șase atacuri cu drone au vizat camionete care circulau pe un pod din oraşul sudanez Shambat. Alte opt atacuri au vizat vehicule parcate, clădiri și bărbați înarmați în oraşul Omdurman și în suburbia vestică Ombada.

Într-un material video analizat de CNN se poate obseva monitorul controlerului dronei pe care apare texte în engleză și ucraineană, inclusiv cuvântul "Зупинити", sau "Stop".

Operatorul dronei, care pare a fi străin, poate fi văzut, de asemenea, în reflexia controlorului, dar operatorul poartă o cagulă pentru a nu putea fi identificat.

Rusia și trupele sale paramilitare, PMC Wagner, au fost direct implicate în lovitura de stat din Sudan, sprijinindu-l pe generalul Hemedti și pe luptătorii săi în conflict.

Potrivit unor rapoarte, mercenarii ruși furnizează aproximativ 90% din toate armele pentru aceștia. În special, CNN a raportat că PMC Wagner a furnizat miliţiilor din Sudan mai multe rachete sol-aer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel