Cine va câştiga licitaţia pentru avioanele din Bulgaria, Lockheed Martin sau SAAB?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul Ministru bulgar, Boyko Borisov, a determinat practic, într-o are care măsură, alegerea unui nou tip de avion de vânătoare pentru forțele aeriene bulgăre, după ce și-a exprimat speranța că Lockheed Martin ar trebui să-şi îmbunătăţească oferta pentru avioanele F-16.

Declaraţia premierului bulgar a venit ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, la Bruxelles, adăugând că avioanele F-16 oferite de SUA și Lockheed Martin ,,sunt considerabil mai bune decât celelalte – vechiul ,,Eurofighter "și ,,Gripen". Prim-ministrul bulgar a explicat că evaluarea să se bazează pe discuțiile purtate cu piloții, potrivit BulgarianMilitary.

,,Am discutat cu piloţii şi mi-au spus că F-16 nou este mult mai bun decât oricare altele disponibile pentru noi. În niciun caz nu vreau să intervin în procedura de selecţie, vreau numai să subliniez acest lucru. Vreau ca aviaţia noastră să aibă cele mai bune aparate pentru situaţia din regiune este complicată. Avem nevoie de avioane de luptă care se pot implica în conflicte şi pot învinge'', a spus Boyko Borisov.

Borisov a subliniat de două ori că nu dorește să influențeze în vrun fel decizia comisiei în privința achiziţionării avioanelor, dar din discuţiile pe care le-a purtat cu piloții bulgari a aflat că aceştia au o părere foarte bună despre avionul F-16.

,,Sunt comisii care analizează aceste oferte, nu mă amestec în treaba lor, subliniez cu tărie, cu excepția faptului că vreau ca aviația noastră să aibă cel mai bun avion", a spus primul ministru la Bruxelles.

Cu toate acestea, decizia finală este şi va fi una politică și, ca atare, se va afla în mâinile primului ministru bulgar.

"Situația din regiune este complicată", a subliniat Borisov, lăsând să se înţeleagă că importanţa cumpărării unor avioane de vânătoare, nu ţine doar necesitatea asigurării poliției aeriene, ci mai degrabă de capacitatea acestora de a face faţă în situaţii de criză.

Borisov a ţinut să specifice că a alocat foarte mulţi bani pentru aceasta investiţie şi că îşi doreşte ca achiziţia să dureze cât mai puţin, deoarece aviaţia bulgară are nevoi de avioane.

Primul Ministru bulgar, Boyko Borisov, a menționat că în ultimii 10-15 ani au fost achiziționate numai aeronave militare de transport, toate fără arme, pentru Forțele Aeriene - elicopterele Couger și Panther, și avioane C-27J Spartan.

Bătălia finală pentru câştigarea licitaţiei se dă între compania americană Lockheed Martin și compania suedeză SAAB, care au anunțat că sunt gata să-și îmbunătățească ofertele.

Lockheed Martin a recunoscut cu ceva timp în urmă că nu va putea livra primul lot de avioane în termen de doi ani, după cum cere Bulgaria, dar responsabilul Lockheed Martin de Programul internaţional pentru afaceri al avioanelor F-16, James Robinson, a declarat pentru ziarul bulgar Dnevnik că atât compania, cât și guvernul american au luat în calul reduce costului, dar şi perioada de livrare, în comparație cu oferta sa actuală.

Concurenții principali ai companiei americane, suedezii de la SAAB, nu au stat prea mult pe gânduri şi au anunțat deja că avionul lor Gripen, se încadrează în bugetul de care Bulgăria dispune și poate fi livrat și la timp. Primul lot de 4 putând fii livrat în termeni de doi ani de la încheierea contractului, ceea ce va permite Bulgariei să aibă capacităţile necesare pentru a se putea angaja în misiunile NATO de Poliție Aeriană, în termen de 24 de luni de la semnarea contractului, a precizat compania suedeză potrivit BulgarianMilitary.

Declarația oficială a guvernului suedez privind oferta SAAB precizează: ,,Guvernul suedez a îmbunătăţit oferta SAAB și oferă acum 10 avioane de luptă în loc de 8. Acest lucru va spori semnificativ capacitățile operaționale ale Forțelor Aeriene Bulgare. Oferta revizuită îndeplinește toate cerințele Bulgariei, este în limitele bugetului stabilit, iar primele avioane vor fi livrate în termen de 24 de luni de la data semnării contractului."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel