Livrarea avioanelor F-16 daneze către Ucraina a fost amânată cu 6 luni: Cum justifică Danemarca luarea acestei decizii?

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze

Ziarul danez Berlingske, citând Ministerul danez al Apărării, relatează că livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina de către Danemarca a fost amânată cu șase luni. Copenhaga ar fi trebuit să livreze primele șase avioane până în noul an 2024, dar, în schimb, livrarea lor este așteptată în al doilea trimestru, a informat Ministerul danez al Apărării. 

În articol se precizează că termenele privind livrarea acestor aeronave a depins întotdeauna de îndeplinirea mai multor condiții, printre care antrenarea cu succes a piloților ucraineni și disponibilitatea unei logistici și a unei infrastructuri suficiente pentru întreținerea avioanelor F-16 în Ucraina, după cum a declarat Ministerul danez al Apărării, fără a oferi informații mai detaliate, potrivit Bloomberg.

Ziarul Berlingske a relatat că, în prezent, șase piloți ucraineni urmează cursuri de pregătire în Danemarca pentru a putea opera aceste avioane de luptă. În august, premierul danez Mette Frederiksen a promis câte trimite 19 avioane F-16 în Ucraina.

La 5 ianuarie, au apărut primele informaţii că Norvegia a finalizat livrarea către Danemarca a două avioane de luptă F-16 destinate antrenării piloților ucraineni.

Norvegia a anunțat săptămâna aceasta că va trimite două avioane de luptă F-16 în Danemarca pentru a instrui piloții ucraineni în utilizarea acestora și a confirmat că va trimite 10 instructori în Danemarca pentru a ajuta la continuarea programului de pregătire.

Belgia va trimite, de asemenea, două avioane de vânătoare F-16 cu două locuri și aproximativ cincizeci de persoane în Danemarca între martie și septembrie pentru a instrui piloții ucraineni.

Piloții ucraineni sunt sau vor fi instruiți în SUA, România, Danemarca, Franța și Marea Britanie. Anul trecut, șase ucraineni au finalizat pregătirea de bază, inclusiv învățarea limbii engleze.

 

Piloții ucraineni ar trebui să finalizeze pregătirea pe avioane F-16 până la sfârșitul anului 2024

 

Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de formare pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze pregătirea până la sfârșitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă la 4 ianuarie.

,,M-aș aștepta ca undeva în cursul acestui an să începem să vedem acești piloți absolvenți", a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, adăugând că va dura între cinci și opt luni pentru a finaliza pregătirea, în funcție de nivelul de calificare al fiecărui pilot în parte.

Piloții ucraineni își continuă pregătirea pe aeronave cu instructori americani la o bază aeriană din Arizona. Piloții ucraineni și-au început pregătirea la sfârșitul lunii octombrie, învățând elementele de bază ale operării avioanelor F-16 în săli de clasă și simulatoare, înainte de a trece la pilotarea efectivă a avioanelor. Ryder nu a făcut niciun comentariu cu privire la stadiul în care se află piloții în pregătirea lor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel