Lituania va solicita SUA să desfășurare permanent un contingent militar pe teritoriul său

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că va solicita Statelor Unite să staționeze permanent trupe în țara sa. Declaraţia a fost făcută în contextul în care NATO încearcă să-și consolideze securitatea în statele din Europa de Est, pe  fondul preocupărilor legate de intențiile militare ale Rusiei în această regiune.

„Acesta ar fi cel mai bun impuls pentru securitate și descurajare pe care NATO l-ar putea oferi nu doar Lituaniei, ci întregii regiuni”, a declarat miercuri Gitanas Nauseda.

Nauseda a făcut această declaraţie care se afla în orașul lituanian Rukla pentru a salutat noua rotaţie a grupului de luptă internaţional al NATO condus de germani, desfăşurat în 2017 şi care va include în curând alţi 350 de militari germani.

„Bineînțeles, vom discuta cu Statele Unite pentru a ne asigura că forțele americane, prin rotație, se vor afla permanent în Lituania”, a precizat Nauseda.

Publicaţia americană Stars and Stripes aminteşte că Washingtonul și Bruxelles-ul s-au opus de-a în ultimii ani stabilirii unei prezenţe militare permanente în statele membre ale NATO –  optând pentru o prezenta militară prin rotaţie – pentru a evita acuzațiile conform cărora provoacă în mod intenționat Moscova. 

Din anul 2019, Statele Unite desfășoară prin rotație grupuri de luptă formate din aproximativ 500 de militari în Lituania.

De la intervenția militară a Rusiei din 2014 în Ucraina, Lituania și alte țări de pe flancul estic al NATO, au intensificat solicitările către Statele Unite pentru o prezență mai mare a trupelor americane în Europa de Est.

Cea mai recentă desfăşurare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina – peste 100.000 de militari – a făcut că statele membre NATO să ceară o consolidare a securităţii în Europa de Est.

Oficialii din alte țări NATO, inclusiv Polonia și România, au făcut, de asemenea, apeluri similare pentru mai multe trupe americane.

SUA și-au sporit prezența militară în Europa încă de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în urmă cu aproape opt ani. De atunci, zeci de mii de trupe americane s-au rotit prin Polonia, România și statele baltice. La rândul lor şi alte state membre NATO au trimis trupe prin rotaţie în statele est europene.

Amintim că aproximativ 1.700 de militari, în principal din Divizia 82-a aeropurtată cu sediul în Fort Bragg (Carolina de Nord) vor fi dislocaţi în Polonia, în timp ce 1.000 de de militari americani, cu baza în Germania, urmează să fie desfăşuraţi în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel