Lituania: Belarus şi China adăugate pe lista amenințărilor la adresa securității naționale

S.I. Catalin / 11 feb 2019 / 21:42

Lituania a desemnat Rusia și China, dar și Belarus, țară vecină și cel mai important aliat al Moscovei, drept amenințări la adresa securității naționale, se arată în raportul Departamentului Securității de Stat (VSD) din Lituania și al serviciilor de informații militare.

Serviciile speciale din Lituania susțin că Belarus cooperează cu Rusia în toate domeniile: militar, economic, politic, în timp ce serviciile de informații din cele două țări lucrează îndeaproape și recrutează cetățeni din Occident și Lituania, în special, pe cei care sosesc în Rusia sau Belarus, raportează Delfi, citat de Pagina de Rusia.

Raportul Departamentului Securității de Stat din Lituania subliniază, de asemenea, faptul că Rusia își consolidează în mod constant capabilitățile militare din enclava Kaliningrad aflată la Marea Baltică, dar prezența forțelor NATO în regiune reduce probabilitatea că Moscova să se aventureze să atace țările baltice, potrivit bnn-news.com.

Potrivit raportului, strategia militară a Rusiei privește Belarus ca stat "tampon". 

,,Rusia atribuie Belarus zonei sale de influență și își folosește teritoriul pentru planificarea operațiunilor militare și demonstrarea forței", precizează raportul, adăugând că Belarusul, prin ,,aprofundarea treptată a integrării militare și dependența economică de Rusia limitează capacitatea sa de a urmări o politică independentă de apărare și securitate’’ .

Serviciile speciale lituaniene subliniază că integrarea Rusiei și Belarusului în sfera militară reduce posibilitățile Belarusului de a-și asigura securitate independent de Rusia. În același timp, Belarus continuă să considere NATO ca fiind principala amenințare.

Un alt punct care este abordat separat se referă la proiectul Centralei Nuclear-Electrice din Belarus. Despre aceste se susține că „nu îndeplinește standardele de siguranță nucleară, nu este fezabil din punct de vedere comercial, este susținute de banii și tehnologia rusească, al cărui scop este consolidarea poziției Rusiei în regiune”.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy