UPDATE. Polonia nu va invoca art. 4 / Ciucă: Am fost în contact permanent atât cu autorităţile poloneze, cât şi cu partenerii noştri din NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat că Guvernul, prin ministerele de linie, a fost în contact permanent cu autorităţile poloneze şi parte la întreg procesul de analiză, împreună cu partenerii din NATO, după incidentul de marţi seară, când două rachete au lovit teritoriul Poloniei, urmând ca miercuri să apară noi concluzii ale situaţiei, după întrunirea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

UPDATE, ora 14.20: Premierul polonez a declarat că racheta care a căzut marți pe teritoriul Poloniei a fost un ”accident nefericit”, lucru susținut și de secretarul general al NATO.

Știrea inițială

"Înainte de a începe şedinţa de guvern, vreau să fac referire la incidentul din seara trecută, când două rachete au lovit teritoriul Poloniei. Vreau să reiterez că încă de aseară, împreună cu ministerele şi instituţiile de linie, am fost în contact permanent atât cu autorităţile poloneze, cât şi cu partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică. Am desfăşurat şi am fost parte la întreg procesul de analiză şi urmează ca în această dimineaţă, la ora 11,00, ora României, să aibă loc întrunirea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori şi în funcţie de analiza şi concluziile prezentate vom comunica firul evenimentelor următoare", a declarat Nicolae Ciucă.

NATO organizează miercuri dimineaţă, de la ora locală 10,00 (9,00 GMT, 11:00, ora României), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi, au declarat doi oficiali NATO şi un diplomat european pentru Reuters.

Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la Bruxelles, la ora 12:30 (11:30 GMT - 13:30, ora României), a menţionat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Lituania va sprijini cererea Poloniei de a activa art. 4 din Tratatul Atlanticului de Nord

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni.

Lituania va sprijini această solicitare și va ridica problema consolidării apărării aeriene, au informat reprezentanții președintelui lituanian, citați de publicația poloneză Rzeczpospolita.

Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că "părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi".

Polonia a declarat miercuri dimineața că o rachetă de fabricație rusă a căzut în estul țării, ucigând două persoane, deși președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” să fie trasă din Rusia.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că Varșovia nu are informații exacte despre cine a lansat exact racheta. Polonia a invitat experți internaționali să investigheze exploziile.

Citește și: Associated Press: Racheta care a lovit Polonia ar fi fost lansată de Ucraina. Posibilă interceptare ratată a unui S-300

 

Este timpul să închideți cerul deasupra Ucrainei. Podolyak: Doar Rusia este responsabilă pentru război și riscurile pentru țările de graniță

„Rusia este singura responsabilă pentru războiul din Ucraina. Doar Rusia este responsabilă pentru loviturile masive cu rachete. Din nou, doar Rusia se află în spatele riscurilor în creștere rapidă pentru țările de graniță. Nu este nevoie să căutați scuze și să amânați deciziile cheie. E timpul ca Europa să închidă cerul deasupra Ucrainei . Și de dragul propriei sale siguranțe”, a scris Mikhailo Podoliak, consilierul șefului Cancelariei Prezidențiale.

Scholz: Fără agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, nu ar exista nicio tragedie în Polonia

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că, deși circumstanțele atacului cu rachete pe teritoriul polonez ar trebui investigate amănunțit, cauza principală a acestuia este războiul declanșat împotriva Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel