O eroare a spionajului rusesc a făcut ca serviciile de informații lituaniene să confirme că un paşaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Documentele găsite în timpul perchezițiilor la sediul Wagner din Sankt Petersburg arată că grupul militar privat a avut legătură cu un atac informativ împotriva Lituaniei, a declarat miercuri Departamentul Securității de Stat (VSD). De asemenea, serviciul de contrainformaţii din Lituania a afirmat miercuri că un paşaport găsit de autorităţile ruse în biroul din Sankt Petersburg al lui Evgheni Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia.

 

Persoana respectivă a intrat în 2020 în Lituania, unde a încercat să provoace tulburări, a precizat contraspionajul de la Vilnius. Prigojin, care şi-a angajat sâmbăta trecută compania de mercenari Wagner într-o revoltă împotriva conducerii Rusiei, s-a refugiat între timp în Belarus, potrivit agenţiei de presă LRT.

,,În timpul perchezițiilor efectuate de forțele de ordine rusești în weekend la biroul acestei companii militare private, în urma revoltei managerului său Evgheni Prigojin, au fost găsite mai multe pașapoarte ale acestuia emise sub un alt nume", a precizat agenția lituaniana de informații VSD pe Facebook.

,,Printre documente se afla un pașaport emis pentru dublura lui Evgheni Prigojin, care a fost folosit într-un atac informațional împotriva Lituaniei în 2020", susţine VSD.

Potrivit raportului anual al VSD și al serviciilor de informații militare lituaniene, o aeronavă Hawker 800 aparținând lui Prigozhin a aterizat pe aeroportul din Vilnius la începutul anului 2020.

Potrivit serviciilor de informații lituaniene, în aceeași perioadă, o persoană care deținea un pașaport rusesc emis pe numele lui Evgheni Prigozhin, cu trăsături faciale asemănătoare cu Prigozhin însuși, a venit de două ori în Lituania cu un zbor regulat, dar nu era oligarhul.

Site-ul de presă rus Fontanka.ru a publicat duminică fotografii din timpul percheziţiei efectuate sâmbătă de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, la sediul din Sankt Petersburg al companiei Wagner, în care se puteau vedea paşapoarte. Imaginile au fost şterse ulterior de pe site, însă fotografia din unul din documente pare să fie identică cu cea difuzată în 2021 de Departamentul Securităţii Statului din Lituania, a unui bărbat care călătorea sub identitatea lui Prigojin.

,,Paşaportul emis pentru sosia lui Prigojin a fost folosit în 2020 pentru un atac informaţional împotriva Lituaniei'', a arătat serviciul lituanian de informații, citat de Reuters

Obiectivul operaţiunii era, potrivit contraspionajului din Lituania, subminarea solidarităţii europene prin crearea impresiei că Prigojin a încălcat printr-o vizită în această ţară sancţiunile Uniunii Europene. Faptul că paşaportul a fost găsit în biroul lui Prigojin sugerează că acesta a fost complice.

,,Serviciile de informaţii lituaniene apreciază că documentul dovedeşte că atacul informaţional a fost executat de persoane controlate de Prigojin, posibil în complicitate cu serviciile secrete ale regimului din Rusia'', arată mesajul citat de Reuters.

Agenția de informații VSD afirmă că monitorizează și evaluează potențialele evoluții ale situației de securitate din regiune legate de posibila relocalizare a mercenarilor lui Prigozhin și Wagner în Belarusul vecin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel