Liderii UE discută cu Jens Stoltenberg despre cooperarea cât mai eficientă în domeniul apărării

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene discută vineri, în a doua zi a summitului lor prin videoconferinţă, pe teme de apărare şi securitate, informează Agerpres, care citează DPA.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat videoconferinţei pentru o discuţie cu privire la cooperarea între UE şi Alianţă.

'Eforturile UE merg mână în mână cu eforturile militare pe continent', a afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii.

'Pentru NATO, misiunea principală în această pandemie a fost să se asigure că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză de securitate', 'pentru că ameninţările cu care ne confruntam înaintea pandemiei sunt încă aici - prezente: acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale de terorism, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice', a explicat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adoptat un ton similar, afirmând că 'parteneriatele puternice au nevoie de parteneri puternici'.

Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape - strâns în probleme de apărare şi securitate în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare.

Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite par să fie în retragere, iar China şi Rusia devin tot mai asertive.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii UE vor avea o dezbatere strategică cu privire la securitatea şi politica de apărare europeană. Ei urmează să discute, de asemenea, despre căile de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice şi ameninţări hibride, precum şi despre relaţiile Uniunii cu vecinii din sud. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel