Lideri ISIS, capturați prin Messaging WhatsApp

Victor Ionescu / 12 mai 2018 / 17:01

Ofițeri de informații americani și irakieni au desfășurat o operațiune comună în urma căreia au capturat patru lideri ISIS, folosind aplicația Messaging WhatsApp descoperită pe telefonul unuia dintre rebelii arestați.

Operațiunea serviciilor de informații a început în februarie, când autoritățile turce au capturat un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul irakian al grupului cunoscut ca statul islamic din Irak și Siria (ISIS).

Potrivit unui consilier de securitate al guvernului irakian, operațiunea a început după prinderea lui Ismail al-Eithawi, cunoscut și sub pseudonimul Abu Zaid. Oficialii irakieni susțin că al-Eithawi a fost împuternicit de liderul irakian ISIS, al-Baghdadi, pentru a gestiona transferul secret al fondurilor ISIS în conturi bancare din întreaga lume.

Forțele antiteroriste turcești l-au predat autorităților irakiene, care au partajat cu ofițerii americani de informații conținutul telefonului mobil al lui Al-Eithawi. Americanii au fost capabili să-i ajute pe omologii lor irakieni să utilizeze aplicația populară Messaging WhatsApp, o versiune fiind instalată pe telefonul mobil al lui al-Eithawi. 

Această aplicație a fost folosită pentyru a transmite o solicitare de întâlnire față în față între al-Eithawi și comandanții ISIS având bazele în Siria. Când aceștia au intrat în Irak pentru întâlnirea secretă cu Ismail al-Eithawi, au fost capturați de forțele americano-irakiene.

Printre comandanții capturați astfel se numără și Saddam Jamal, ”guvernatorul” ISIS al regiunii Eufrat, din estul Siriei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy