Licitație corvete. Fuziunea Naval-Fincantieri, pusă în pericol de disputa din România

Ion Voicu / 21 iun 2019 / 17:46
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group

Un proiect de fuziune între corporațiile Naval și Fincantieri, în valoare de 8 miliarde de euro, este pus în pericol de licitația pentru corvetele din România, un contract de 1,6 miliarde de euro pe care țara noastră nu l-a atribuit, încă.

Naval, compania franceză de construcțiii de nave, și Fincantieri, compania italiană cu același profil de activitate, sunt concurenți direcți în țara noastră, în contractul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția a 4 corvete pentru România. Licitația, care durează deja de câțiva ani, a avut numeroase hopuri și contestații. Între ofertanții finali s-a calificat și compania Damen din Olanda, fapt care a implicat politic cele trei țări occidentale în a face lobby pentru firmele din țările respective. 

Săptămâna trecută  Naval și Fincantieri au anunțat o fuziune în valoare de 8 miliarde de euro. Se pare că în România pentru proiectul corvetelor învingătoare este Naval. S-a întâmplat însă că Fincantieri a depus o plângere la CNSC, fapt care a dus la suspendarea anunțului privind câștigătorul. 

Astăzi, ministru francez al Apărării i-ar fi cerut omologului său italian ca Fincantieri să-și retragă plângerea. În caz contrar, proiectul de asociere al celor doua firme va fi aruncat în aer.

Surse de la Paris, care au ținut să-și păstreze anonimatul, au afirmat ca Naval nu poate porni la drum cu Fincantieri în tentativa de a deveni cel mai mare producător de nave de luptă din Europa, dacă, până la urmă, afacerile ce vor deveni comune ale celor două corporații sunt sabotate din interior. 

Guvernul României a primit până acum numeroase plângeri în legătură cu tergiversarea anunțării câștigătorului licitației privind corvetele din partea ambasadorilor celor trei state europene aflați la București. Între timp, s-au depus și plângeri la DNA tocmai pentru a se întârzia anunțul privind câștigătorul. 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy