La câteva ore după ce Parlamentul turc a votat pentru aderarea Suediei la NATO, Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea F-16 către Turcia „fără întârziere”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 ale Armatei turce
F-16 ale Armatei turce

Președintele american Joe Biden a trimis o scrisoare liderilor comisiilor relevante ale Congresului în care a solicitat vânzarea către Turcia a aeronavelor F-16 .

Potrivit Reuters, care citează un oficial american, scrisoarea președintelui Biden  adresată Congresului se referă la aprobarea vânzării „fără întârziere” a avioanelor de luptă F-16.

Miercuri, Casa Albă a trimis o scrisoare membrilor Congresului în care îi îndeamnă să aprobe vânzarea de avioane F-16 și kituri de modernizare către Turcia, un acord de 20 de miliarde de dolari,  au spus patru surse familiare cu scrisoarea.

Parlamentul Turciei a ratificat marți cererea Suediei de aderare la NATO, înlăturând un obstacol major în calea extinderii alianței militare după o întârziere de 20 de luni. 

Turcia a cerut în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de upgrade pentru avioanele sale de război.

Liderii comisiilor de afaceri externe ale Senatului SUA și Camerei Reprezentanților analizează fiecare tranzacție majoră de vânzare de arme străine. 

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Ultima țară care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO este Ungaria, deși prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că susține aderarea Suediei la NATO. Într-o postare pe Twitter (X) Premierul ungar a adăugat că i-a spus lui Stoltenberg că va continua să solicite Parlamentului Ungariei să voteze pentru intrarea Suediei în NATO și să încheie procesul de ratificare cu prima ocazie posibilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel