La Bruxelles a început procedura de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cele 30 de state membre ale NATO au început marţi la Bruxelles procesul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

,,Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare ţară membră'', a explicat el înainte ca ambasadorii acestora să parafeze protocoalele.

Secretarul general al NATO a vorbit înaintea unei reuniuni în cadrul căreia ambasadorii celor 30 de state membre ale NATO ar urma să semneze protocoalele de aderare pentru cele două țări nordice, deschizând o perioadă de câteva luni în care toate țările membre ale  Alianței vor ratifica aderarea acestora.

Odată semnate protocoalele de aderare, fiecare dintre cele 30 de țări membre ale NATO va trebui să le ratifice conform procedurilor naționale individuale.

Atât Finlanda, cât și Suedia au o istorie de colaborare cu NATO ca țări partenere, inclusiv participarea la reuniunile NATO și participarea la exerciții militare.

"Suntem extrem de recunoscători pentru tot sprijinul pe care aderarea noastră l-a primit din partea aliaților", a declarat ministrul suedez de externe, Ann Linde.

"Suntem convinși că aderarea noastră ar consolida NATO și ar contribui la stabilitatea în zona euroatlantică", a adăugat ea.

În urma agresiunii militare duse din Ucraina, în luna februarie, Suedia și Finlanda și-au anunțat în paralel intenția de a renunța la statutul de nealiniere militară și de a deveni parte a NATO.

Turcia este singura ţară din NATO care a condiţionat ratificarea de respectarea unor angajamente privind combaterea terorismului asumate de cele două candidate, la summitul de la Madrid al Alianţei. 

Săptămâna trecută, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Ankara ar putea în continuare să blocheze procesul de aderare dacă cele două țări nu satisfac pe deplin cererea Turciei de extrădare a unor persoane care au legături cu Partidulul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) sau cu rețeaua de membrii ai organizaţiei clericului exilat Fethullah Gulen - acuzat de o lovitură de stat eșuată din 2016 în Turcia.

Erdogan a spus că Parlamentul turc ar putea refuza să ratifice acordul. Este o amenințare care nu prea poate fi trecută cu vederea, deoarece aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel