Kuleba: Acest război nu ar fi avut loc dacă Ucraina era membră a NATO

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează luni dpa.

Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală. "Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc", a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Kuleba a acuzat de asemenea Germania că a eşuat în susţinerea ţării sale, din cauză că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive şi ofensive atunci când vine vorba de echipament militar.

"Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică", a spus Kuleba, potrivit Agerpres.

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune "o înţelegere cinstită" Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. "Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO", a spus Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol.

Kuleba a subliniat că ucrainenii "ştiu cum să lupte", dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a lupta împotriva trupelor ruse.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene Kiev şi la preconizata ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, Kuleba a spus: "Ucraina a câştigat bătălia pentru Kiev. Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Donbas". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel