Kremlinul dezminte o amenințare a lui Putin din 2015 privind Ucraina

Sebastian Florea |
Data publicării:

Kremlinul a dezminţit vineri că preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, în timpul negocierilor de la Minsk din februarie 2015, să 'zdrobească' forţele ucrainene.

Afirmația îi aparține fostului preşedinte Francois Hollande în Memoriile lui, informează AFP. Negocierile, care au i-au reunit în acel an în capitala belarusă pe liderii francez, rus, ucrainean şi german, Francois Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi Angela Merkel, au dus la semnarea unor acorduri de pace între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

În cartea sa 'Lecţii de putere', publicată în aprilie, Hollande afirmă că în cadrul acelor negocieri Vladimir Putin a ameninţat să 'zdrobească' forţele ucrainene, în timpul unui schimb tăios de replici cu Petro Poroşenko. 'De mai multe ori tonul urcă între Poroşenko şi Putin, care se enervează brusc şi ameninţă să zdrobească pur şi simplu forţele militare ale interlocutorului său. Ceea ce echivalează cu a admite prezenţa forţelor sale în estul Ucrainei. El revine imediat' (asupra afirmaţiilor), relatează Francois Hollande în carte.

O traducere a unor extrase din această carte, în rusă şi ucraineană, a apărut recent pe reţelele sociale din Ucraina, provocând o polemică. Întrebat vineri de presă dacă fraza 'vă voi zdrobi' a fost într-adevăr rostită de Putin în timpul negocierilor de la Minsk în februarie 2015, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: 'Nu'.

'Am asistat practic la toate negocierile. Nu am auzit o asemenea frază', a dat asigurări Peskov. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe separatiştii din estul Ucrainei, acuzaţie pe care Moscova o dezminte în mod vehement. Conflictul dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui în 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel