Kremlinul creează o "perdea de fum propagandistică" în jurul atacului terorist de la Moscova, iar declarațiile privind implicarea Ucrainei sunt "un nonsens": Reacții occidentale

Cristian Soare |
Data publicării:
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru

Rusia încearcă să se folosească de atacul terorist pentru a face propagandă despre războiul din Ucraina și pentru a justifica continuarea mobilizării, afirmă mai multi oficiali occidentali. De exemplu, ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt a declarat că Moscova creează o "perdea de fum propagandistică" în jurul atacului pentru a "justifica invazia Ucrainei".

Hunt a declarat acest lucru într-un interviu pentru Sky News, oferit duminică, 24 martie. În același timp, a spus el, guvernul britanic are "foarte puțină încredere" în afirmațiile Rusiei.

"Știm că ei creează o perdea de fum propagandistică pentru justifica o invazie extrem de vicioasă in Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu este o tragedie atunci când oameni nevinovați își pierd viața", a spus Hunt.

"Privesc cu multă incertitudine ceea ce spune guvernul rus... după ceea ce am văzut din partea lor în ultimii ani", a adăugat el.

Vicepreședintele american Kamala Harris a respins declarațiile lui Putin privind o eventuală implicare a Ucrainei în atacul terorist din 22 martie de la Moscova.

De asemenea, ea a precizat că evenimentele de la Moscova au fost "în mod evident o tragedie".

"Nu, nu există nicio dovadă și, de fapt, știm că IS-Khorasan pare să fie responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat", a declarat Harris într-un interviu acordat postului ABC News, răspunzând la o întrebare dacă Statele Unite au dovezi care să susțină afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Ucraina ar fi fost implicată în atac.

Declarațiile lui Harris au venit după ce Putin a precizat că presupușii atacatori au fost reținuți în timp ce se îndreptau "spre Ucraina, unde, potrivit informațiilor preliminare, aveau o ''fereastră'' pentru a trece granița".

Sâmbătă, 23 martie, Consiliul Național de Securitate al SUA a precizat, de asemenea, că Ucraina nu are nicio legătură cu atacul.

"Statul Islamic este singurul responsabil pentru acest atac. Nu a existat nicio implicare ucraineană", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), într-un raport din 23 martie, a adăugat că Kremlinul încearcă să folosească atacul terorist pentru a obține sprijin pentru războiul purtat împotriva Ucrainei. Deocamdată, Putin se abține de la acuzații directe, dar ar putea sa incrimineze oficial Ucraina dacă acuzațiile indirecte nu obțin efectul dorit, sugerează analiștii ISW.

Institutul notează, citând publicația rusă Medusa, că presa de stat rusă a fost instruită să sublinieze ca Ucraina ar fi implicata în atac.

 

Rusia vrea să folosească atacul pentru a lansa o mobilizare mai amplă pentru un război cu Ucraina

 

,,Kremlinul speră probabil că percepția implicării Ucrainei în atac va consolida sprijinul intern din Rusia pentru războiul purtat in Ucraina, iar Kremlinul ar putea face în continuare acuzații formale în acest sens dacă consideră că acuzațiile indirecte nu sunt suficiente pentru a declanșa reacția internă la care probabil râvnește", conchide institutul.

Comentând atacul pe MSNBC, fostul agent CIA Marc Polymeropoulos a respins, de asemenea, aluziile lui Putin privind implicarea Ucrainei ca fiind "un nonsens" și a sugerat că Rusia vrea să folosească atacul pentru a lansa o mobilizare mai amplă pentru un război cu Ucraina. 

,,Așa că am auzit astăzi că Vladimir Putin, într-un discurs de aproximativ cinci minute, a menționat Ucraina, a afirmat că teroriștii încercau de fapt să treacă granița în Ucraina", a declarat el într-un interviu pentru MSNBC pe 23 martie.

"Nu există absolut nicio dovadă în acest sens. Și apoi vedeți, de asemenea, pe rețelele de televiziune rusești, în ultima oră sau două, chiar și falsuri diplomatice create care par să indice implicarea oficialilor de securitate ucraineni. Bineînțeles, toate acestea sunt niște prostii", a precizat Marc Polymeropoulos.

Potrivit lui Polimeropoulos, în acest fel, Putin a vrut să distragă atenția de la "incompetența" serviciilor speciale rusești, precum și să creeze premisele pentru suprimarea în continuare a disidenței și mobilizarea sporită a rușilor pentru războiul din Ucraina.

"Un motiv, desigur, este acela de a distrage [atenția de la] incompetența serviciilor speciale rusești într-o anumită măsură. Dar există unele lucruri pe care, din păcate, Putin le poate folosi pe acest fundal. Suprimarea suplimentară a disidenței în interiorul Rusiei, dar și posibilitatea de mobilizare", a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel