Kremlinul confirmă: SUA vor deschide „lista neagră” la care Putin lucrează. Și România s-ar putea regăsi pe document

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Vladimir Putin, în timpul conferinței sale anuale. Sursă foto: Kremlin
Președintele Vladimir Putin, în timpul conferinței sale anuale. Sursă foto: Kremlin

La finalul săptămânii trecute președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care limitează numărul angajaților locali din cadrul misiunilor diplomatice străine din Federația Rusă. În acest sens, Moscova lucrează la o listă cu state „neprietenoase”.

Această „listă neagră” promulgată de Vladimir Putin prin decret prezidențial limitează contractele de angajare în cadrul acestor misiuni diplomatice și instituții pentru statele „neprietenoase” Federației Ruse. Măsura vine ca un răspuns la sancțiunile impuse Federației Ruse și în contextul conflictului diplomatic dintre Moscova și mai multe state europene.

Oficial, statele „neprietenoase” vor fi alese de către Guvernul Federației Ruse.

 

SUA deschid „lista neagră” a lui Vladimir Putin

 

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1 și citată de agenția de presă Tass, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, a confirmat că în prezent se lucrează la această listă a statelor „neprietenoase” iar SUA se vor afla pe document.

„Care vor fi aceste state neprietenoase? Lista e întocmită chiar în aceste momente (...) După cum se știe, întreaga poveste a început cu acțiuni neprietenoase ale SUA. După cum e firesc și pot confirma, SUA se vor afla pe această listă”, a precizat Zaharova.

 

Rușii spun că politica lor externă este .... pașnică 

 

Zaharova spune că decretul președintelui Vladimir Putin e un răspuns împotriva demersurilor ostile ale altor țări iar politica externă a Federației Ruse este una „pașnică”.

„Am subliniat întotdeauna că politica noastră externă este pașnică. Dar am spus mereu că niciun act ostil împotriva Rusiei nu va rămâne fără răspuns. Acest pachet de măsuri pe care îl luăm acum este cu siguranță un astfel de răspuns. Nu este un act agresiv din partea țării noastre ci un răspuns prin care ne apărăm de acțiunile ostile a celor care încearcă prin diferite metode care au ca scop izolarea, să oprească dezvoltarea Rusiei”, a mai precizat Zaharova.

De precizat că în cazul în care Kremlinul va include pe lista statelor „neprietenoase” și țările europene care s-au solidarizat cu Cehia în conflictul diplomatic dintre Praga și Moscova, ne-am putea aștepta ca și numele României să se afle pe acest document.

Amintim că țara noastră a decis declararea persoana non grata și expulzarea adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE nu a comunicat încă motivul, dar măsuri similare au fost luate și de alte state precum Polonia sau țările baltice, care s-au solidarizat cu Cehia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel