Kosovo se îndreaptă spre alegeri anticipate, după ce Curtea Constituţională a invalidat alegerea guvernului Hoti

Eduard Pascu |
Data publicării:

În Kosovo vor fi convocate alegeri anticipate, după ce Curtea Constituţională a invalidat alegerea, în iunie, a guvernului condus de Avdullah Hoti, ceea ce semnalează o nouă criză pentru fragila democraţie balcanică, relatează marţi dpa şi AFP.

Potrivit deciziei de luni seara a Curţii, validarea guvernului Hoti de către parlament, la 3 iunie - cu o diferenţă de un singur vot, 61 pentru din 120 - a fost ilegală, întrucât unul din deputaţii care l-au votat avea în acel moment o condamnare pentru corupţie.

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, urma să aibă întâlniri marţi cu reprezentanţii partidelor pentru a decide data alegerilor, care trebuie să se desfăşoare peste cel mult 40 de zile.

Deputatul condamnat a început executarea pedepsei cu închisoare în septembrie, transmite Agerpres.

În vară, instalarea guvernului de coaliţie al lui Hoti (Liga Democrată din Kosovo, LDK, centru-dreapta) a venit pe fondul crizei politice apărute după căderea, la sfârşitul lui martie, a unui alt executiv de coaliţie format din LDK şi Vetevendosje, partidul naţionalist de stânga care obţinuse cele mai multe voturi la scrutinul legislativ din octombrie anul trecut. LDK a fost de acord atunci cu o nouă coaliţie şi l-a propus pe Avdullah Hoti pentru funcţia de prim-ministru, în locul lui Albin Kurti, liderul VV.

Totuşi, Kurti a blocat votul, insistând că, întrucât are cel mai mare grup parlamentar, partidul său VV trebuie să numească un candidat pentru conducerea guvernului, iar formaţiunea sa a depus la Curtea Constituţională o petiţie împotriva numirii lui Hoti. Atunci însă Curtea a decis împotriva lui Kurti, ceea ce a deschis calea către votul parlamentar din 3 iunie.

Citește și: Sârbii văd în Rusia cel mai bun apărător al intereselor comunității sârbe din Kosovo

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel