Kosovo furnizează încă terorişti pentru ISIS

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

În timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană şi NATO, Kosovo a fost sub presiune pentru a elimina problema radicalizării cetăţenilor şi recrutarea acestora de către grupări teroriste, iar autoritățile spun că au reușit parţial să stopez acest fenomen.

Kosovo, țara mică, de aproape 1,8 milioane de oameni, a produs mai mulți luptători străini pe cap de locuitor decât oricare altă națiune occidentală, deoarece ISIS/Daesh și-a declarat califatul în anul 2014. Aproximativ 413 de cetățeni kosovari, inclusiv femei și copii s-au radicalizat și au aderat la ISIS de la începutul războiului din Siria în 2012, dar şi la alte facțiuni extremiste islamice.

Începând cu 2013, poliția kosovară declară că a acuzat peste 120 de suspecți de terorism și a arestat mai multe persoane, printre care cunoscuți imami conservatori, suspectați pentru că recrutau persoane pentru a lupta în străinătate, scria The Washington Post într-o analiză, luna trecută.

În 2017, de asemenea, au avut loc pe teritoriul Kosovo operaţiuni de recrutare a militanţilor pentru organizațiile teroriste care operează în Siria și Irak. Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA de anul trecut, 403 de persoane din Kosovo au aderat la Statul Islamic/Daesh și la organizaţia teroristă Al Nusra. Dintre acestea, 74 au fost uciși, 133 au revenit în Kosovo, iar 196 rămân în zonele de război din Siria și Irak, potrivit balkaneu.

Cea mai mare problemă identificată până în prezent, legată de recrutarea de către Kosovo a militanților pentru statul islamic, este propaganda religioasă și incapacitatea autorităților de a destructura rețelele care se ocupă de traficarea persoanelor recrutate către ISIS.

Cât despre Serbia, raportul Departamentului de Stat al SUA arată că ţara a făcut progrese în combaterea terorismului și prevenirea recrutării cetățenilor săi pentru a merge în Orientul Mijlociu și a se alătura grupurilor teroriste.

De asemenea, arată că guvernul Serbiei, odată cu adoptarea unei strategii naționale pentru perioada 2017-2021 în vederea prevenirii amenințărilor teroriste, a acordat o atenție deosebită securității.

Potrivit Departamentului de Stat, cea mai gravă amenințare la adresa securităţii Serbiei o reprezintă traficul de bani și arme care au loc pe teritoriul ţării, fiind destinate grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu

Nu în ultimul rând, raportul precizează că autoritățile sârbe sunt în strânsă cooperare cu serviciile de securitate din Statele Unite care le oferă cursuri de formare pentru a crea condiții pentru un răspuns eficient la amenințările teroriste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel