Kirilo Budanov, șeful GUR: Fostul deputat ucrainean Medvedciuk era o curea de transmisie pentru influența rușilor în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Schimbul lui Medvedciuk pentru 200 de luptători ucraineni este considerat cel mai bun pas pe care Ucraina putea să-l facă.
Schimbul lui Medvedciuk pentru 200 de luptători ucraineni este considerat cel mai bun pas pe care Ucraina putea să-l facă.

Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, a arătat că Medvedciuk era canalul principal de influență rusească în Ucraina.

 

Kirilo Budanov a declarat că Moscova a dorit ca Ucraina să-l predea Rusiei pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, în schimbul a 200 de prizonieri de război ucraineni, fiindcă Serviciul Federal de Securitate (FSB) are nevoie de politicianul respectiv, considerat un apropiat al Kremlinului şi omul ruşilor în Ucraina.

"În această etapă, FSB are cea mai mare nevoie de Medvedciuk, pentru că prin intermediul lui a avut loc finanţarea reţelelor de informaţii, a oficialilor şi aşa mai departe" - a explicat Budanov.

Potrivit acestuia, fostul deputat ucrainean a devenit pentru ruşi "o sursă de influenţă şi spălare de bani", scrie Rador.

"Acesta este principalul motiv pentru care ruşii au întrebat atât de mult de el" - a adăugat şeful GUR.

Schimbul lui Medvedciuk pentru 200 de luptători ucraineni este considerat cel mai bun pas pe care Ucraina putea să-l facă.

„Ca factor politic, ca oligarh, ca om de afaceri, ca agent de influență, este absolut desecretizat. Faptul că cel mai bun om al lui Putin s-a întors în Rusia și asta ne-a permis să ne întoarcem apărătorii, cred, este cu siguranță pasul strategic potrivit, pe care societatea ucraineană îl apreciază pe măsură”, a spus un reprezentant al serviciului de presă al Ministerului Apărării, citat de publicația ucraineană NV.

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, de asemenea, a declarat că Medvedciuk este pentru Rusia "un purtător foarte puternic de informaţii".

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, a remarcat, la rândul său, că faptul că ruşii au acceptat să elibereze peste 200 de ucraineni pentru a-l recupera, astfel, pe Medvedciuk, este "un semn că acesta a fost un trădător de top al Ucrainei".

"Noi înţelegem că inamicii noştri din FSB şi din alte servicii speciale ale Rusiei desfăşoară operaţiuni speciale informaţionale. Este foarte probabil ca, în viitor, să îl poată folosi pe Medvedciuk pentru aceste lucruri. Dar noi ştim deja de mult timp unde sunt ameninţările hibride şi datele false... Iar tot ce ţine de Medvedciuk se află în dosare penale corespunzătoare" - a adăugat Maliuk.

***

Amintim că, în seara de 21 septembrie, între Ucraina şi Federaţia Rusă a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului. Kievul a recuperat 215 militari ucraineni, inclusiv peste 100 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol.

Ucraina a dat Rusiei la schimb 55 de prizonieri, precum şi pe fostul deputat ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al Kremlinului acuzat de înaltă trădare de către autorităţile de la Kiev. Preşedintele rus, Vladimir Putin, este naşul de botez al uneia dintre fiicele lui Viktor Medvedciuk.(Agenţia de presă RBC - 23 septembrie)/sdan/sdm2

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel