Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Kathleen Ann Kavalec, noul ambasador al SUA în România.
Kathleen Ann Kavalec, noul ambasador al SUA în România.

Diplomatul Kathleen Ann Kavalec, nominalizată de președintele Joe Biden pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost audiată de Senatul american.

Kathleen Ann Kavalec este prima femeie nominalizată pentru funcția de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. 

Kathleen Ann Kavalec este șef al misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în Bosnia și Herțegovina.  A deținut de-a lungul timpului mai multe funcții în Departamentul de Stat în relația cu state europene și eurasiatice.  Ea a fost director al Biroului pentru Afaceri ruse și adjunct al misiunii UNESCO americane în Franța.

În 2018 ea a fost nominalizată ca ambasador american în Albania de fostul președinte Donald Trump, dar nominalizarea a fost retrasă în 2019, după ce fostul președinte a acuzat-o de implicare în acuzele care i s-au adus cu privire la contactele sale cu Federația Rusă.

Aceasta a fost audiată în cursul serii de ieri de Senatul american.

Kathleen Ann Kavalec le-a amintit senatorilor americani că a mai activat în trecut în România ca oficial al Ambasadei SUA, ca ofițer cu afaceri culturale la București. Ea s-a arătat onorată de nominalizarea președintelui Joe Biden, remarcând faptul că audierea are loc tocmai când Antoy Blinken, șeful diplomației americane, se află la București, fapt ce demonstrează legăturile strânse dintre România și SUA.

Aceasta a prezentat principalele obiective ale viitorului mandat la București.

 

Modernizarea Armatei române, cu armament american

 

2. HIMARS, Ro... (himars-a400m-romania_51182600.jpg)

Sistem HIMARS din dotarea Armatei române

Kathleen Ann Kavalec a dat asigurări că va promova cooperarea dintre SUA și România în chestiuni vitale privind securitatea. 

„De la sfârșitul dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese remarcabile în drumul său către democrație și economie de piață”, a precizat Kavalec, care a adăugat că prin „muncă asigură și determinare” România și-a atins obiectivul de a adera la NATO și UE, azi fiind un exemplu pozitiv în Alianță prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, urmând să ridice pragul la 2.5%.

Ea a remarcat că din bugetul de achiziții alocat pentru modernizarea Armatei, o mare parte a fost folosit pentru achiziționarea de echipament militar din SUA „în efortul masiv pe care România îl depune pentru modernizare”, dar și faptul că țara noastră găzduiește numeroase forțe NATO aliate, inclusiv un Grup de Luptă. Toată această cooperare în materie de securitate va fi consolidată și întărită de viitorul ambasador american, le-a mai precizat Kathleen Ann Kavalec senatorilor americani.

 

Rusia și China, din perspectiva viitorului ambasador american în România

 

Kathleen Ann Kavalec a atins în discuția sa cu senatorii americani și puncte sensibile, precum războiul neprovocat generat de Rusia în Ucraina, dar și relația țării noastre cu China.

Ea a subliniat că e hotărâtă să lucreze alături de România pentru a sprijini Ucraina împotriva agresiunii ruse și a lăudat poziția fermă a țării noastre în acest conflict, dar și modul în care Bucureștiul a gestionat criza ucraineană, mai ales cea umanitară. Totodată, diplomatul a remarcat faptul că România a fost unul din pilonii occidentali în ceea ce privește o poziție fermă de a sancționa Federația Rusă.

„România nu s-a ferit să respingă încercările Republicii Populare Chineze” de a se impune economic în Europa Centrală, amintind de controversatele legislație 5G și eliminarea China General Nuclear Power Group din construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„De asemenea mă angajez să lucrez la aprofundarea și extinderea cooperării noastre economice cu România, încurajând eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investițiile americane”.

Kathleen Ann Kavalec s-a angajat totodată să susțină eforturile României în lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor democratice, inclusiv o mass-media liberă și independentă.

În contextul în care anul acesta România și SUA sărbătoresc 25 de ani de parteneriat strategic, diplomatul a dat asigurări că acțiunile sale vor duce la consolidarea și extinderea acestui parteneriat.

Amintim că Kathleen Ann Kavalec a fost propusă în această vară pentru funcția de Ambasador al SUA în România, de către președintele democrat Joe Biden. În contextul în care alegerile din noiembrie pentru Senat au fost câștigate de democrați, continuarea procesului și votul pentru învestirea acesteia va fi o formalitate. În cazul în care Senatul ar fi fost câștigat de republicani, aceștia puteau respinge propunerea și bloca ori relua procedurile de nominalizare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel